Audiodescriptie

Audiodescriptie maakt een bioscoopbezoek toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen.

In 2015 heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) onder het impuls van Symfoon en de Vlaamse regering een clausule in haar reglement ingevoerd, die specifiek betrekking heeft op de gemeenschap van blinde en slechtziende mensen. Deze clausule verplicht alle filmproducenten die subsidies ontvangen van de overheid voor de productie van een Vlaamse film, om audiodescriptie te voorzien. Dankzij deze clausule zijn alle Vlaamse langspeelfilms die worden vertoond in de bioscoopzalen toegankelijk met audiodescriptie.

Wat is audiodescriptie? 

Audiodescriptie zorgt ervoor dat blinde en slechtziende mensen een bioscoopfilm of tv-serie optimaal kunnen volgen. Bij audiodescriptie beschrijft iemand alle belangrijke visuele elementen in het beeld. Een stem vertelt, tussen de dialogen en geluiden (bv. een geweerschot) door, wat er op het scherm te zien is. Beelden worden omgezet in woorden zodat de blinde en slechtziende kijkers autonoom het verhaal kunnen volgen.

Hoe werkt het?

Via de Earcatch-app krijgen blinde en slechtziende gebruikers met hun smartphone toegang tot Nederlandstalige audiodescriptie. Via een oortje horen ze de vertelstem die – tussen de dialogen door – beschrijft wat er op het scherm te zien is.

Download Earcatch gratis op je telefoon of tablet