Het wonder is geschied!

De afgelopen twintig jaar nam de Vlaamse film een hoge vlucht. In de podcast 'Het wonder is geschied!' van Radio 1 en Filmfestival Oostende praat filmjournalist Ben Van Alboom – curator van de gelijknamige expo in Fort Napoleon in Oostende – met de gangmakers van de afgelopen twee decennia over tien films die daarmee voor hebben gezorgd.

1. De zaak Alzheimer

Een plek in de lijst van de succesvolste Vlaamse films aller tijden was lange tijd gereserveerd voor komieken en priesters. Tot Erik Van Looy zijn tanden zette in een politieroman van Jef Geeraerts en met ‘De zaak Alzheimer’ zowaar zelfs een trilogie op gang trapte. Regisseur Erik Van Looy en acteur Koen De Bouw praten erover in deze aflevering van ‘Het wonder is geschied!’ – samen met Felix van Groeningen en An Rydant, die de film in de zalen bracht.

2. Black

Tegenwoordig staat er enkel nog ‘Adil & Bilall’ op de begingeneriek van hun exploten – ja, we hebben het over de Amerikaanse kaskraker ‘Bad Boys for Life’ met Will Smith en Martin Lawrence. Maar nog niet gek lang geleden heten ze Adil El Arbi & Bilall Fallah en tekenden ze met ‘Black’ voor één van de stevigste uppercuts uit de Vlaamse filmgeschiedenis. De twee regisseurs praten erover in deze aflevering van ‘Het wonder is geschied!’ – samen met Matteo Simoni, Lukas Dhont, Fien Troch en Jan Verheyen.

3. Aanrijding in Moscou

Oorspronkelijk opgezet als een tv-filmproject groeide ‘Aanrijding in Moscou’ van Christophe Van Rompaey uit tot één van de grootste Vlaamse festivalsuccessen. De bijzonder grappige en hartveroverende lowbudgetfilm werd zelfs geselecteerd voor Cannes, waar hij in geen tijd uitgroeide tot een kleine hype. Actrice Barbara Sarafian praat erover in deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' – samen met Geoffrey Enthoven, Felix van Groeningen en Erik Van Looy.

4. Home

Ze heeft thuis intussen een karrenvracht prijzen staan, waaronder een half dozijn Ensors. Maar het trotst is Fien Troch naar eigen zeggen op de regieprijs die ze op het filmfestival van Venetië kreeg voor wat gerust haar chef d’oeuvre mag genoemd worden: ‘Home’. In deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' praat de regisseur erover met collega’s Adil & Bilall, Stijn Coninx, Lukas Dhont en haar vaste DOP Frank van den Eeden.

5. Hasta la vista

In 'Hasta la vista' vatten drie vrienden met een handicap het waanzinnig plan op om met een busje naar Spanje te reizen en er hun maagdelijkheid te verliezen in een bordeel voor "mensen zoals ons". De bitterzoete komedie bracht intussen een Nederlandse én een Amerikaanse remake voort. In deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' praat regisseur Geoffrey Enthoven erover met Barbara Sarafian, Felix van Groeningen en Erik Van Looy.

6. Het vonnis

Een rechtbankdrama kon de Vlaamse film nog wel gebruiken, moet Jan Verheyen gedacht hebben, en hij schudde de verrassende kaskraker 'Het vonnis' uit zijn mouw. In deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' praat de regisseur erover met Adil & Bilall, Stijn Coninx, Fien Troch en Frank van den Eeden.

7. The Broken Circle Breakdown

Het valt natuurlijk niet te bewijzen, maar zouden we ooit dichter bij een Oscar hebben gezeten dan met 'The Broken Circle Breakdown'? De film van Felix van Groeningen had in elk geval alles om de Amerikaanse Oscarkiezer over de streep te trekken: een lach, een emmer tranen én een onweerstaanbare bluegrass-soundtrack van Bjorn Eriksson. De regisseur praat er in deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' over met Geoffrey Enthoven, Barbara Sarafian en An Rydant.

8. Marina

'Marina', over het leven van Rocco Granata, werd in 2013 een gigantisch kassucces. Maar daar was lang niet iedereen altijd van overtuigd: het heeft Stijn Coninx meer dan zes jaar gekost om het project van de grond te krijgen. Om maar te zeggen dat het zelfs voor de grootste regisseurs in Vlaanderen nog altijd knokken is. In deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' praat Coninx erover met hoofdrolspeler Matteo Simoni, Adil & Bilall, Lukas Dhont en Jan Verheyen.

9. Rundskop

De debuutfilm van Michaël R. Roskam moet zowat de definitie zijn van een 'surprise hit'. De pikdonkere karakterstudie werd bedolven onder de superlatieven, lokte alleen al in eigen land een half miljoen bezoekers naar de bioscoop, sleepte een indrukwekkend aantal Ensors in de wacht en werd uiteindelijk ook genomineerd voor een Oscar. Actrice Barbara Sarafian praat er in deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' over met Geoffrey Enthoven, An Rydant en Erik Van Looy.

10. Girl

Veruit de spraakmakendste Vlaamse film van de afgelopen jaren is Lukas Dhonts 'Girl'. Het aangrijpend drama ging onder luid applaus in première in Cannes, waar hij op het einde van het festival niet alleen met de Caméra d'Or aan de haal ging, maar ook met een opvallende distributiedeal met Netflix. In deze aflevering van 'Het wonder is geschied!' praat de regisseur erover met Stijn Coninx, Fien Troch, Frank van den Eeden en Jan Verheyen.

11. Bonusaflevering - de toekomst van de Vlaamse cinema

Zowel de expo als de podcast 'Het wonder is geschied!' gaan over de recente geschiedenis van de Vlaamse film – van 2000 tot vandaag. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Filmjournalist Ben Van Alboom sprak erover met Eva Cools ('Cleo'), Gilles Coulier ('De dag'), Sahim Omar Kalifa ('Zagros'), Louisiana Mees ('Waithood') en Patrice Toye ('Muidhond').