Industriedag van de toekomst

Op zondag 29 januari werpen we een blik op de toekomst van de Vlaamse filmindustrie met Het Debat van De Ensors en een namiddag boordevol belangrijke informatie over het nieuwe Kunstwerkattest en de hervorming van auteursrechten. Ontdek het volledige programma.

11.00 uur - 13.00 uur

Het Debat van De Ensors

De genomineerde films vormen de basis voor het Debat van De Ensors: ‘Wat zegt die selectie over ons audiovisuele landschap?’. Dit jaar ligt de focus op ‘publiek & distributie’, de manier waarop Vlaamse audiovisuele producties al of niet succesrijk tot bij het publiek raken. Het gaat over elk scherm (tv, bioscoop, kleinere digitale schermen) en elk genre (fictie, docu, animatie).

Moderator: Lieven Van Gils (VRT)

Sprekers: Koen Van Bockstal (directeur-intendant VAF), Bart De Groote (CEO Streamz), Lotte Vermeir (netmanager Eén en Canvas), Peter Bouckaert (producent Eyeworks) en Valerie Droeven (journaliste De Standaard). 

Uitreiking Ensor voor Belofte van het Jaar

BNP Paribas Fortis België en FFO zetten met de Ensor voor Belofte van het jaar een  jonge filmprofessional van eigen bodem in de bloemetjes. Deze erkenning betekent ongetwijfeld een kickstart om hen/haar/hun verder te helpen groeien in de Belgische filmindustrie.

Hommage en Lifetime Achievement François Beukelaers

Elk jaar zetten we uitzonderlijk Vlaams talent extra in de kijker met een Lifetime Achievement Award. Tijdens onze vijftiende editie is het de beurt aan acteur-theatermaker François Beukelaers.

14.00 uur - 18.00 uur

Namiddag: Future Proof

We starten de namiddag met een presentatie gegeven door Streamz. Binnenkort wordt er een oproep voor een nieuw initiatief gelanceerd. Dit project blijft nog even 'geheim' maar geloof ons, je zal hier alles over willen horen! 

Sprekers: Riema Reybrouck en Yousri Mekroum

Panel Young Talents

Onze Young Talents zijn vijf jonge makers (acteurs maar ook een scenarist en een regisseur) die zeer recent op de proppen zijn gekomen met markant nieuw werk of die in de nabije toekomst een nagelnieuw project op de wereld loslaten. We willen hen een podium bieden om generatiegenoten over hun traject en hun ambities te vertellen.

Je vindt deze vijf talenten op verschillende momenten op het festival. Zo maken ze deel uit van een jury, met als juryvoorzitter Cecilia Verheyden, die zich buigt over de SOON!-competitie. Ze vertellen over hun traject van de schoolbanken tot op de set, maar ook meer specifiek over hun meest recente verwezenlijkingen, van kortfilm tot webserie en van tv-reeks tot langspeelfilm.

Moderator: Vincenzo Dejonghe

SprekersSteffi Mercie, Una Kreso, Taeke Nicolaï, Ellie De Lange en Jean Janssens

Van kunstenaarsstatuut naar Kunstwerkattest

Het kunstenaarsstatuut werd onlangs grondig hervormd en het kunstwerkattest werd in het leven geroepen. De nieuwe regels voor werkloosheidsuitkeringen gingen vanaf 1 oktober 2022 in maar wat betekent dit alles concreet en wat zijn de belangrijkste veranderingen voor “kunstwerkers”?

Sprekers: Eva Meyer (Amplo), Nele Roelens (Amplo), Johan Van Assche

Contractonderhandeling voor dummies

Een voorbereid auteur is er veel waard. Wat zijn je rechten en plichten in een contract, en de do’s en dont’s bij onderhandelingen? Na een succesvolle passage tijdens het vorige festival komt expert ter zake Meester Van Melkebeke opnieuw toelichting geven. Hoe zorg je ervoor dat je sterk in je schoenen staat? Wat hebben de recentste wetswijzigingen als praktische gevolgen. Je komt het te weten tijdens deze masterclass.

Spreker: Emmanuel Van Melkebeke (JVM avocats, advocaat voor deAuteurs)

Hervorming auteursrechten

De aangekondigde hervorming van het fiscale gunstregime voor auteursrechten binnen het begrotingsakkoord doet veel vragen rijzen. 

De uitleg bij het wetsvoorstel: “Met het huidige ontwerp wil de regering terugkeren naar de oorspronkelijke doelstellingen van de bijzondere regeling die van toepassing is op de inkomsten uit de overdracht of de licentieverlening van auteursrechten of naburige rechten, namelijk de toepassing van een passend fiscaal regime op inkomsten die op onregelmatige en wisselvallige wijze worden verkregen in het kader van artistieke activiteiten.”  Maar wat betekent dit concreet en wat zijn hier de belangrijkste veranderingen?

Sprekers: Eva Meyer (Amplo), Luc Gulinck en Jozefien Vanherpe.

Prijzen

  • Inclusief lunch en drank (professionals) - 15,00 EUR
  • Inclusief lunch en drank (studenten) - 13,00 EUR

  • Industrie-, pers- of studentenaccreditatie - GRATIS

Belangrijke informatie

  • Locatie: De Grote Post - Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
  • Datum: zo 29.01.23
  • Duur: 10.00 uur - 18.00 uur

Amplo

Amplo is trotse partner van de Industriedag van de Toekomst.

deAuteurs

deAuteurs is trotse partner van de Industriedag van de Toekomst.

BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis is trotse partner van de Industriedag van de Toekomst.

Sabam for Culture

Sabam for Culture is trotse partner van de Industriedag van de Toekomst.