'The Chapel' van Dominique Deruddere opent de vijftiende editie

Op vrijdag 27 januari opent het filmfestival traditiegetrouw Vlaams, met de nieuwste film van regisseur Dominique Deruddere: ‘The Chapel’. 

Koop tickets

Deruddere is één van de grootmeesters van de Belgische cinema, bekend van onder andere ‘Wait Until Spring, Bandini’ (1989) en ‘Iedereen beroemd!’ (2000), waarvoor hij een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film ontving. Dominique Deruddere is niet alleen een vaste waarde voor de Vlaamse film, hij was ook meermaals te gast bij Filmfestival Oostende. In 2018 ging zijn documentaire ‘Will Tura: Hoop doet leven’ nog in première in Kursaal Oostende. In 2021 bracht hij hulde aan zijn vriend Arno met ‘Charlatan’, een documentaire over het leven van de magnifique zanger. Deruddere kijkt er naar uit om dit jaar het festival feestelijk te openen:

'The Chapel’ is mijn meest persoonlijke film tot nu toe. Ik ben dan ook zeer verheugd er FFO mee te mogen openen. Oostende en het festival liggen me nauw aan het hart.

Over 'The Chapel'

Poster 'The Chapel'

The Chapel’ vertelt het verhaal van de tweeëntwintigjarige virtuoze pianiste Jennifer Rogiers die deelneemt aan de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd. Tijdens de wedstrijd worden de twaalf finalisten zeven dagen lang afgezonderd in de 'Muziekkapel', zonder enig contact met de buitenwereld. De film volgt Jennifer, die lijdt aan de stress van de competitie en het sociaal isolement en volledig de pedalen kwijt raakt.

Voor zijn tiende fictiefilm verzamelde Deruddere een ensemble van Vlaams talent. De jonge Antwerpse belofte Taeke Nicolaï (‘Yummy’) neemt de hoofdrol voor haar rekening terwijl Kevin Janssens (‘De Patrick’, ’Twee Zomers’) en Ruth Becquart (‘Clan’, ‘Chaussée d’Amour’) de vader- en moederrol vertolken. Andere Vlaamse toppers zijn Ina Geerts (Muidhond), Tine Reymer (‘De Premier’), Willy Thomas (‘De Premier’), Josse De Pauw (‘De Patrick’) en Abigail Abraham (‘Kom hier dat ik u Kus’). Voor de rollen van de laureaten koos Dominique voor internationaal talent met o.a. de Oekraïense Zachary Shadrin, de Britse Yumiko Funaya en de Franse Anton Kouzemin en Thomas Silberstein. 

Een film over één van de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld en de combinatie van zowel een nationaal als internationale cast en crew geven de film een grote internationale uitstraling. 

‘The Chapel’ is een coproductie van Bart Van Langendonck van Savage Film (‘Rundskop’, ‘Le Fidèle’, ‘De Patrick’) met het Waalse productiehuis Tarantula. Paradiso België brengt de film vanaf 8 februari 2023 in de Belgische zalen. ‘The Chapel’ kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Screen Brussels), le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Streamz, Telenet en de Belgische Tax Shelter voor Filmfinanciering.

Koop tickets

Retrospectieve

Naast de openingsfilm, kan ons publieks tijdens FFO ook een aantal van Deruddere’s markantste werken herontdekken tijdens een retrospectieve. FFO brengt Brussels By Night (1983), ‘Crazy Love (1987), ‘Wait Until Spring, Bandini’ (1989), ‘Iedereen Beroemd!’ (2000) en Hombres Complicados’ (1998) terug naar het grote doek. Een unieke kans om deze Vlaamse klassiekers in optimale omstandigheden te ervaren.