'1985' in de prijzen in Shanghai

De fictieserie '1985' is bekroond met de Magnolia Award for Best Foreign TV Series op het Shanghai TV Festival (19-23 juni). Dat maakte de festivaljury zonet bekend. 

1985

'1985' werd geschreven door Willem Wallyn en geregisseerd door Wouter Bouvijn en speelt zich af rond waargebeurde feiten over de Bende van Nijvel in de jaren 80. Het is het eerste fictieproject in ons land dat door de VRT en de RTBF samen werd gecoproduceerd en uitgezonden.

De serie ging in april 2022 in wereldpremière in de Officiële Competitie van het internationaal seriesfestival Canneséries en was in februari van dit jaar ook te zien in het Market Selects-programma van Berlinale Series op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Bij ons werd de reeks begin dit jaar in primetime uitgezonden en vanaf 3 juli is ook Frankrijk aan de beurt, waar Canal+ elke maandag twee nieuwe afleveringen zal lanceren.

Voor de Magnolia Award for Best Foreign TV Series op het Shanghai TV Festival haalde '1985' het van prestigieuze buitenlandse fictieseries zoals de Paramount Original-reeks '1923, Rebooting' uit Japan, het Franse 'Les combattantes' en het zesde en laatste seizoen van 'Better Call Saul'.

'1985' vertelt het verhaal van drie vrienden wiens levens en carrières in het België van de jaren 80 wegzinken in het moeras dat men de Bende van Nijvel is gaan noemen. In 1980 stappen een jonge vrouw, haar broer en zijn beste vriend in het avontuur van het volwassen leven. Vol goede intenties beginnen ze aan een beloftevolle toekomst, Vicky als studente rechten aan de VUB, Marc en Franky als rekruten bij de Rijkswacht. Maar in de jaren die daarop volgen verliest elk van hen zijn/haar onschuld en illusies.

De hoofdrollen in '1985' zijn voor Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon, met belangrijke bijrollen voor Ruth Becquart, Yoann Blanc, Roda Fawaz, Peter Van den Begin, Tom Vermeir, Guillaume Kerbusch, Titus De Voogdt en Barbara Sarafian.

De reeks werd geschreven door Willem Wallyn ('All of Us', 'De 16', 'Film 1') en geregisseerd door Wouter Bouvijn ('Red Light', 'De twaalf'). Producent is Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama (Niet schieten, De twaalf), in coproductie met VRT en RTBF. De internationale distributie wordt verzorgd door het Franse StudioCanal.

1985

'1985' kwam tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en kon ook rekenen op steun van het Vlaams Noodfonds Corona van de Vlaamse Regering. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, in de serie.

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)