6 tips voor Theater aan Zee 2023

Theater aan Zee (TAZ) wordt van 26 juli tot en met 5 augustus opnieuw jouw culturele hotspot aan zee! Met 11 dagen vol muziek, dans, podiumkunsten en literatuur kan het boeiende programma van TAZ misschien wel tot keuzestress leiden. FFO tipt enkele voorstellingen.

Wonderwaai

Wonderwaai: Het familiepark is terug!

Vorige zomer protesteerden vele kinderen met 900 handtekeningen in de hand voor de terugkeer van een eigen plek binnen de programmatie van TAZ.

Met de WonderWaai creëert TAZ opnieuw een vrijplaats voor kinderen en hun families, waar alles kan! Een plek waar iedereen in zijn eigen taal mag (weg)dromen, mag uitwaaien, mag spelen of zichzelf vervelen.

Laat je betoveren

  1. Quartiers d’O

Samen met Theater Aan Zee, kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en FMDO zet FFO op vrijdag 28 juli het grote scherm voor jou klaar op het Touwtrekkersplein in De Konterdam. Leun ontspannen achterover en geniet van 'Zeevonk' van Domien Huyghe. Ook de filmcrew komt langs, het ideale moment om met hen na te kaarten over de film.

De vertoning is gratis 

  1. Racing the storm

Een goede samenwerking heeft iets magisch. Zeker wanneer twee artiesten in staat zijn “in elkaar op te gaan” zoals bij de perfecte symbiose. The Colorist Orchestra is daar niet alleen – al sinds hun ontstaan in 2013 – het levende bewijs van, ze zijn er specialisten in. 

De Colorist-spil Aarich Jespers en Kobe Proesmans kleurde en bewerkte eerder het werk van Gabriel Ríos, Lisa Hannigan en recentelijk nog van Howe Gelb (Giant Sand). Maar het is de bloedlijn met de IJslandse zangeres/songwriter Emilíana Torrini die hen internationaal deed doorbreken. In 2023 verscheen hun gezamenlijke muzikale ei: ‘Racing The Storm’. Géén bewerking van eerdere Torrini-songs, wél gloednieuw, volledig origineel materiaal. Een internationale klasbak pur sang? Daar knielen we graag voor.

Lees meer

  1. One Song

Wat is jouw geschiedenis als theatermaker? Op uitnodiging van NTGent formuleert Miet Warlop een antwoord zoals alleen zij die vraag kan beantwoorden. In de reeks ‘Histoire(s) du Théâtre’ is zij de vierde regisseur die de handschoen opneemt voor een creatie waarin heden, verleden en toekomst elkaar op een inspirerende manier ontmoeten. ‘ONE SONG: Histoire(s) du Théâtre IV’ situeert zich in het unieke universum van Warlop, waarbij acht performers de arena betreden voor een bezwerend ritueel over afscheid, leven en dood, hoop en heropstanding. Via de metafoor van een livewedstrijd/concert, inclusief commentator en cheerleader, nodigt Warlop ons in ONE SONG uit om een gemeenschap te vormen en onszelf - zoals in een viering - te overstijgen. Zo wordt het tijdelijke, universeel en het persoonlijke iets collectiefs. Dat is de subtekst van ONE SONG: hoe één lied betekenis kan geven aan een hele samenleving.

Meer weten

  1. The Sheep Song

Een moderne parabel over de angst voor en aantrekkingskracht van verandering in een mensenleven. De tragedie van de mens als fundamenteel veranderend wezen.

FC Bergman verhaalt in The Sheep Song over een wezen dat niet langer tevreden is met zichzelf. Het voelt dat het meer in zich heeft, voorbestemd is tot een roemrijker leven dan dat van zijn soortgenoten. Ovis Orientalis Avis maakt zich op voor de ultieme transformatie, vastbesloten om het lot, de wetten van de fysica en de goede smaak te tarten. Donkere wolken verschijnen aan de horizon. Hoefgetrappel doet de aarde sidderen. Het verlangen naar verandering blijkt een moeilijk te stillen storm.

Laatste tickets

  1. Dit is anders

‘Ik denk dat het beste moment om te beseffen dat je iemand mist, is wanneer je iemand ziet na een lange tijd. Als je hem ziet en met hem lacht, dan word je geconfronteerd. Op zo’n moment besef je: wij missen hem toch in het gezin. Wij zijn toch niet zo compleet.’

Iemand van wie je houdt zit in de gevangenis. In de audiovoorstelling ‘DIT IS ANDERS’ komen drie stemmen samen: een vrouw, een cipier en een interviewer. Een gesprek over gemis, ouderschap en de gevangenis. Een poging om een ruimte te bouwen voor dat wat wordt weggeschoven.

Koop tickets

  1. It's A Family Affair: ODO & PJDS

Drie avonden vol muziek, gespeeld door vaders en zonen, zussen en broers. Ze delen dezelfde genen en de liefde voor muziek. Soms bitterzoet en melancholisch, soms wild en onnozel. Zoals een gemiddeld familiefeest dus. It’s just a family affair.

Maak kennis met ODO: het jonge, energieke trio uit Gent. Sinds de oprichting van de band een jaar geleden gaven ze al meer dan 25 shows, met als hoogtepunt een uitverkochte Charlatan in hun eigen stad. Hun debuutsingle 'Dangerous', een geweldige showcase van hun innovatieve en onstuimige stijl, werd met open armen ontvangen.

PJDS is de band rond Pieter-Jan De Smet (zang, gitaar, Aztec Death Whistle) met bassist Mirko Banovic (o.a. Arno, FES - Boggamasta, Arsenal, Stilll, Rapidman), drummer Teun Verbruggen (FES - Boggamasta, Jef Neve Trio, BOAT,…), gitarist Frederik Segers (Stadt) en Jan Duthoy (Absynthe Minded) op toetsen.

Zet ODO en PJDS samen op het podium en je krijgt muzikaal-genetisch vuurwerk. Jong geweld ODO brengt rock-‘n-roll naar zijn roots. Frontman en vaderlief maakt met zijn band, PJDS, het plaatje compleet.

Koop tickets

Over Theater aan Zee 2023

We willen allemaal geraakt worden. In de wereld, op straat of in het theater. Door schoonheid. Door onrecht. Door handen en ogen. Soms slaat het recht naar ons hart. Soms slaat het door. Te veel of te weinig (aan)geraakt.

Ons lichaam protesteert en valt stil of geeft zichtbaar aan dat grenzen zijn overschreden. Eindeloos moe. Darmen zonder flora. Huidhonger. Allergie. Ons lichaam spreekt dwingend, fluistert en vecht een niet erkende lichaamstaal.

Dit jaar gaat TAZ voor een lijfelijk manifest, eentje dat zich laat schrijven op en onder onze huid. Ons lichaam als barometer voor liefde en verzet.

Ontdek het volledige programma