Belgische kortfilm Da Yie geselecteerd voor Oscars shortlist

De kortfilm Da Yie van de 28-jarige regisseur Anthony Nti is geselecteerd voor de shortlist voor de Oscars en maakt kans op een nominatie in de categorie Beste Kortfilm. Anthony won vorige maand de Belofte van het Jaar tijdens de week van de Vlaamse film.

In 2019 won Anthony de publieksprijs op Film Fest Gent en de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm op het filmfestival Leuven Kort. De eerste internationale bekroning voor Da Yie verzilverde hij in februari 2020 met de Grand Prix op het prestigieuze filmfestival van Clermont FerrandVanaf dan is het succes parcours voor de jonge regisseur haast niet meer te stoppen. 

Gisteren werd ook bekend gemaakt dat Filles de joie, de Belgische inzending in de categorie Beste Buitenlandse Film, geen kans meer maakt op een beeldje. Al wil dat niet zeggen er onrechtstreeks geen Belgen meer kunnen winnen in de categorie. De Tunesische film The Man Who Sold His Skin met Koen De Bouw en Quo Vadis, Aida met Johan Heldenbergh werden geselecteerd voor de shortlist.

De volledige shortlist kan je hier raadplegen. Op 15 maart worden de nominaties bekendgemaakt. De 93ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 25 april.

Nieuwgierig naar de korte film? Da Yie is online beschikbaar op VRT NU

Trailer Da Yie

Video