Gouden Beer voor Vlaamse korte documentaire Nanu Tudor

De korte documentaire Nanu Tudor (My Uncle Tudor) van VAF Wildcardwinnares Olga Lucovnicova heeft vandaag de Gouden Beer voor de Beste Kortfilm gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Een andere Vlaamse selectie, Easter Eggs van Nicolas Keppens, werd gekozen als officiële inzending voor de European Film Awards.

De kortfilm was het afstudeerproject van Olga Lucovnicova in het DOC Nomads-programma van LUCA School of Arts. In december werd ze tijdens het Kortfilmfestival van Leuven reeds bekroond met twee Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds voor de documentaire. 

In Nanu Tudor (My Uncle Tudor) reist filmmaakster Olga Lucovnicova na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

De jury voor de Gouden Beer voor Beste Kortfilm bestond uit de Egyptische kunstenaar en filmmaker Basim Magdy, de Oostenrijkse cinematografe Christine A. Maier en de Duitse acteur Sebastian Urzendowsky. De officiële prijsuitreiking zal live plaatsvinden met publiek tijdens het zomerluik van de Berlinale.  

Dankzij de bekroning in Berlijn komt Nanu Tudor (My Uncle Tudor) in aanmerking voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022. Een opkomend talent om in de gaten te houden!