Kortfilms ‘Nieuwkomers’ en ‘Binge Loving’ vallen in de prijzen

Vandaag werden kortfilms onder het voetlicht geplaatst op Filmfestival Oostende. Niet alleen vond de jaarlijkse kortfilmcompetitie plaats, ook werd de Ensor voor Beste Kortfilm uitgereikt.  Makers Camille Ghekiere en Thomas De Knop vielen in de prijzen.

Kortfilmcompetitie

Voor deze competitie ging FFO-kortfilmprogrammator Henry Disotuar op zoek naar de beste Vlaamse kortfilms van het moment. De makers van de negen geselecteerde kortfilms kregen vandaag de kans om hun  producties voor te stellen aan het grote publiek. Een driekoppige jury, bestaande uit filmmakers José Daniel Granados ('Los veo') en Frederike Migom ('Binti'), en producent Lize Lefaible (Potemkino), velde hun oordeel.

Als winnaar kwam 'Nieuwkomers' van Camille Ghekiere uit de bus. De jury verklaarde: “Deze korte film benadert zijn thema op een frisse en onbevangen manier. De maker toont de personages alsook hun afkomst in hun kracht, zonder slachtoffers van hen te maken, maar ook zonder hun obstakels te ontkennen of te minimaliseren. Wij vonden het charmant en warm om een documentaire over dit complexe onderwerp benaderd te zien met dans en muziek”.

Nieuwkomers

In haar documentairekortfilm 'Nieuwkomers' capteert Camille Ghekiere vier jonge nieuwkomers uit Colombia, Syrië, de Dominicaanse Republiek en Marokko die hun weg zoeken in België. Deze film leverde Ghekiere eerder al een VAF Wildcard op.

Ghekiere ging naar huis met een geldprijs van 2.500 euro geschonken door Amplo, een post-productiepakket voor de afwerking van een volgende kortfilm geschonken door FLOW en een bon voor het huren van audiovisueel materiaal t.w.v. 12.000 euro geschonken door Camalot

De jury gaf ook een eervolle vermelding aan 'Dincolo' van Luca Peres-Bota: “Op een sobere maar tegelijkertijd indringende manier wordt in deze kortfilm een slice of life getoond die thema’s zoals isolement en het zoeken naar een betere toekomst op een oprechte manier belicht. Authentiek en op alle vlakken uitgebalanceerd tegelijkertijd”.

In 'Dincolo' vertelt Peres-Bota het verhaal van Bogdan, een jonge Roemeense immigrant die met zijn neef in België woont. Hij werkt in een restaurant om zijn gezin in Roemenië te ondersteunen. Op een dag wordt hij gebeld door een Roemeens nummer en verschrikkelijk nieuws te horen krijgt.

Ensor voor Beste Kortfilm

Vandaag werd ook de Ensor voor Beste Kortfilm uitgereikt. De Ensor Academie koos voor Binge Loving van Thomas Deknop. In 'Binge Loving' krijgt een Brusselse privédetective van een cliënt de opdracht om haar man te volgen omdat ze vermoedt dat hij een minnares heeft in de hoofdstad. Wanneer de cliënt zichzelf onverwachts in het onderzoek dwingt, wordt de rechercheur uit zijn comfortzone gehaald.

Binge loving

De andere genomineerden waren 'De dag die wit was' van Wannes Vanspauwen, 'Forestkeeper' van Alisa Karo, 'Los veo' van José Daniel Granados en 'Z Bratem' van Mattias Bavré. De selectie werd gemaakt door een professionele jury die bestond uit filmmakers Michiel Dhont ('Poor Kids'), Joy Maurits ('Hier.') en regisseursduo Sine en Imge Özbilge ('Mosaic'). 

In aanloop naar het Gala van De Ensors op zaterdag 12 maart werden reeds de Ensors voor Belofte van het Jaar, Beste Coproductie, Beste Franstalige Belgische Film en de Box Office Award uitgereikt.