Ontdek de genomineerden van De Ensors 2024

De genomineerden van De Ensors 2024 zijn bekend! De leden van De Ensor Academie bekeken afgelopen weken tientallen films, series en animatieproducties van de Ensor-longlist. Ze kozen in de eerste stemronde telkens vijf genomineerden in tweeëntwintig categorieën. De selectie voor documentaire en kortfilm werd door een professionele jury gemaakt. Op zaterdag 3 februari komen we te weten wie de winnaars zijn en worden de Ensors uitgereikt.

De meeste nominaties gaan dit jaar naar ‘1985’ (15 nominaties) en ‘Wil’ (14 nominaties). ‘Het smelt’, ‘Rough Diamonds’ en ‘Holly’ staan elk 8 keer op een shortlist. ‘Knokke Off’ en het tweede seizoen van ‘F*** You Very, Very Much’ krijgen 6 nominaties. Zij worden op de voet gevolgd door ‘De twaalf: de Assepoestermoord’ met  5 nominaties. ‘Here’ en ‘Ferry: de serie’ staan elk 3 keer op een shortlist.

Zeevonk’, ‘De club’ en ‘Arcadia’ zijn 2 keer genomineerd en de films ‘Baghdad Messi’, ‘The Chapel’ en 'Aller/Retour’ krijgen elk 1 nominatie.

Uit de lijst van genomineerden komt de hoge kwaliteit van Vlaamse documentaires, kortfilms, animatie en jeugdfictie opnieuw naar voren.

Van 4 tot en met 21 januari stemmen de meer dan 2.100 leden van De Ensor Academie opnieuw. Tijdens deze tweede stemronde worden de winnaars van De Ensors 2024 bepaald.

Video

Bekijk de genomineerde films tijdens Filmfestival Oostende

Niet alleen tijdens het Gala van De Ensors kun je de genomineerden bewonderen, ook tijdens het filmfestival staan enkele kanshebbers op het programma. Van het bezette Antwerpen in 'Wil' tot de drukke metropool Brussel in 'Here'. Of de twee ijzersterke acteerdebuten die in de prijzen vielen in Venetië en op Sundance: Cathalina Geeraerts in 'Holly' en Rosa Marchant in 'Het smelt'. Hieronder zie je alle Ensorgenomineerden die te zien zijn tijdens het filmfestival op een rijtje.

Film
  • Drama
  • Geschiedenis
  • Oorlog

Wil

Stem mee voor de Telenet Publieksprijs

Voor het negende jaar al zet Telenet zijn schouders onder De Ensors en reikt de aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten opnieuw de begeerde Telenet Publieksprijs uit. Als filmliefhebber bepaal jij mee wie er wint. Stemmen kan vanaf 8 januari tot en met 24 januari op één van de volgende films: Aller/Retour - Baghdad Messi - Here - Het smelt - Holly - Luka - Noise - The Chapel - Wil - Zeevonk.