Ontdek onze eerste titels

Eindelijk maakt de Koningin der Badsteden zich op voor de eerste wintereditie van Filmfestival Oostende. De eerste titels voor de 14e editie van FFO kondigen opnieuw een veelzijdig programma aan, waar publiek en filmprofessionals elkaar terug kunnen ontmoeten.

Still L'Événement

LOOK!

De eerste titels zijn al meteen een streling voor het oog. Deze films maken immers deel uit van de LOOK!-competitie, waarin visueel sterke verhalen geselecteerd worden. In One Second brengt Zhang Yimou met het ontroerende verhaal van een man die hopeloos op zoek is naar een filmrol een nostalgische ode aan cinema. L'Événement van Audrey Diwan, een abortusdrama naar het gelijknamige boek van Annie Ernaux, mocht dan weer de Gouden Leeuw in ontvangst nemen op het filmfestival van Venetië. In het weelderige kostuumdrama Mothering Sunday van Eva Husson tonen Colin Firth, Olivia Colman, Josh O'Connor en revelatie Odessa Young wat ze in huis hebben.

We kijken er enorm naar uit om cinema opnieuw samen te beleven, en om zowel het publiek als de (Vlaamse) filmwereld te verwelkomen in Oostende voor de eerste wintereditie. In 2022 kunnen we eindelijk uitpakken met onze nieuwe competities COOP! en SOON!. Met onze eerste titels lichten we een tipje van de sluier van een veelbelovend en gevarieerd programma met debuutfilms, premières van nieuwe Vlaamse films, en nieuw werk van befaamde internationale regisseurs.

Peter Craeymeersch, Artistiek Directeur FFO

SOON! & COOP!

We lossen ook de eerste titels uit de splinternieuwe COOP!- en SOON!-competities. Voor COOP!, de competitie waarin Belgische en Nederlandse coproducties bekroond worden, is dat Rien à foutre, een Belgisch-Franse komedie met Adèle Exarchopoulos. In de SOON!-competitie, waar debuutfilms en tweede features aan bod komen, wordt de spits afgebeten door de Noord-Macedonische Oscarinzending Sisterhood, een intrigerende film van Dina Duma, over een toxische vriendschap. 

Still Rien à foutre

Avant-premières

Verder kan je naar Oostende afzakken voor enkele spraakmakende avant-premières, zoals de Spaanse Oscarinzending The Good Boss met Javier Bardem als een charmante maar geniepige werkgever en de Finse Oscarinzending Compartment N°6 van Juho Kuosmanen, waarin twee volslagen vreemden een treincoupé delen. Of de ambitieuze en anarchistische biopic Miss Marx, over het tumultueuze leven van de jongste dochter van de Duitse denker. De in 2020 overleden componist Ennio Morricone wordt gevierd met de documentaire Ennio: The Maestro.

Series

Reeds sinds haar eerste editie in 2007 heeft FFO ook aandacht voor televisiereeksen. Met veel enthousiasme kunnen we de nieuwe reeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, het duo achter Over water, in Oostende in première laten gaan. De psychologische thrillerreeks Twee zomers kan rekenen op een Vlaamse sterrencast met aan het hoofd niemand minder dan FFO-Master Koen De Bouw.

Bekijk de trailer

Still Twee Zomers

Speciale vertoning

FFO brengt met Bovary ook theater naar het grote scherm. KVS-directeur Michael De Cock en toneelregisseur Carme Portaceli maakten vorig jaar een theaterversie van het beroemde boek Madame Bovary van Gustave Flaubert. De vertoning kon door jammer genoeg niet doorgaan door corona. Filmregisseur Jaco Van Dormael, bekend van onder meer Toto le héro, en Le tout nouveau testament, nam de uitdaging aan en maakte er een prachtige film van, met Maaike Neuville als Madame Bovary.

Wat met Covid-19?

FFO zal in nauw overleg met de festivallocaties een coronabeleid uittekenen dat een veilig festivalbezoek zal garanderen. Wijzigende overheidsmaatregelen worden nauwkeurig opgevolgd, toegepast en bijgestuurd waar nodig.

We zijn ons natuurlijk bewust van de huidige coronamaatregelen en met ons hele team zullen we er alles aan doen om iedereen veilig te ontvangen op ons filmfestival. We hebben ervoor gekozen om het festival te laten plaatsvinden, omdat we beseffen dat collectieve cultuurbeleving belangrijk en noodzakelijk is, niet enkel als ontspanning of afleiding, maar ook om sociaal isolement tegen te gaan. Bovendien willen we de filmsector, die het de afgelopen maanden al hard te verduren kreeg, opnieuw een hart onder de riem steken.

Peter Craeymeersch, Artistiek Directeur FFO

Eerste titels

LOOK!-competitie

COOP!-competitie

  • Rien à Foutre (2020) van Emmanuel Marre & Julie Lecoustre, België/Frankrijk

SOON!-competitie

  • Sisterhood (2021) van Dina Duma, Macedonië/Kosovo/Montenegro

Avant-premières

  • The Good Boss (2021) van Fernando León De Aranoa, Spanje
  • Miss Marx (2020) van Susanna Nicchiarelli, Italië/België
  • Compartment N°6 (2021) van Juho Kuosmanen, Finland/Duitsland/Estland/Rusland
  • Ennio: The Maestro (2020) van Giuseppe Tornatore, Italië/Frankrijk/China/Japan
  • Twee Zomers (2022) van Tom Lenaerts & Brecht Vanhoenacker, België

Speciale vertoning

  • Bovary (2021) van Jaco Van Dormael, België