Vlaamse films op 74e filmfestival van Cannes

Recordaantal aan Vlaamse coproducties geselecteerd

Vier Vlaamse coproducties werden geselecteerd voor de officiële selectie van het 74e Filmfestival van Cannes. Volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is dit een record. Het filmfestival van Cannes gaat uitzonderlijk door in juli, in plaats van mei. 

Films van onder andere Sean Penn, Wes Anderson, Paul Verhoeven, François Ozon en Nanni Moretti worden tijdens het festival beoordeeld door de jury, met als voorzitter Spike Lee. De uitreiking van de Gouden Palm staat gepland op zaterdag 17 juli.

Nooit eerder maakten zoveel films, gesteund door Vlaamse middelen, kan op de prestigieuze prijzen van Cannes.  "We hechten veel belang aan talent uit Vlaanderen, het is onze ambitie om dat talent nog meer in het buitenland te laten stralen." vertelt directeur-intendant Koen Van Bockstal van het VAF trots. 

Onder de vier films vallen onder andere de Franse openingsfilm Annette (Leos Carax) met Adam driver en Marion Cotillard en een kleine rol voor Wim Opbrouck (in competitie), Les intranquilles van de Brussels regisseur Joachim Lafosse (in competitie), de fictiefilm La civil van de Vlaams-Roemeense Teodora Ana Mihai (in competitie) en het langspeeldebuut Un monde van Laura Wandel (Un Certain Regard). 

Ten slotte zullen in Cannes ook Vlaamse titels gepresenteerd worden op de Marché du Film, het industrie-event dat parallel met het filmfestival loopt. Aller/Retour (Caviar), de nieuwe speelfilm van Dorothée van den Berghe die momenteel in postproductie is, is uitgenodigd om deel te nemen aan een showcase van het Tallinn Black Nights Festival op de filmmarkt in Cannes. 

La Civil, Les Intranquilles, Un monde en Aller/Retour konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, in Annette.

12 Belgische cinematografen naar Cannes

In totaal pronken niet minder dan 12 Vlaamse Directors of Photography (DOPs) met hun naam op de generiek van films die meedingen in de verschillende competities. De cinematografische ‘Belgitude’ eist zo haar plek op het internationale filmforum. De Belgian Society of Cinematographers (SBC) is als kleine beroepsvereniging dan ook trots dat zoveel leden op cinematografisch vlak op het hoogste niveau meespelen.

Jaarlijks reiken we met het filmfestival ook de LOOK!-competitie uit (powered by Camalot), een competitie uniek in Europa die de aandacht vestigt op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film. Een internationale jury beoordeelt het werk van de production design ploeg (art direction, kostuums, make-up en visueel effecten) en de DOP. Filmfestival Oostende is dan ook heel erg benieuwd naar wat Cannes in petto heeft voor onze Vlaamse DOPs en wensen ze alvast heel veel succes!

Een volledig overzicht van de selectie vind je hier. Het Filmfestival van Cannes loopt van 6 tot 17 juli.