Alex en Marc van Warmerdam

Alex en Marc van Warmerdam brengen al jaren de kenmerkende 'van Warmerdam-stijl' vol absurde en tegelijk herkenbare situaties bevolkt door bizarre en mysterieuze personages. 

Alex van Warmerdam
Marc van Warmerdam

Ook multitalent Alex van Warmerdam heeft een jubileum te vieren: met 'Nr. 10' heeft de bedrijvige Nederlander zijn tiende film uit. Zijn al even getalenteerde broer Marc van Warmerdam is een essentieel onderdeel van de kenmerkende 'van Warmerdam-stijl' vol absurde en tegelijk herkenbare situaties bevolkt door bizarre en mysterieuze personages. Hij is sinds 'De jurk' (1996) de producent van de films van zijn broer.

Alex’ debuutfilm 'Abel' leverde hem in 1986 al meteen enkele Gouden Kalveren op en zette de trend voor de rest van zijn oeuvre. Met 'Borgman' (2013) mocht Marc het Gouden Kalf voor de Beste Nederlandse Film in ontvangst nemen. Deze film werd ook geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Cannes.

Samen richtten Marc en Alex van Warmerdam bovendien de theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond op, waarmee ze succesvolle producties als 'Broers' (1980) en 'Bij het kanaal naar links' (2011) op de planken brachten. Het was dus hoog tijd om hun werk te bekronen met een Lifetime Achievement Award!

Herbeleef de uitreiking