Chris Lomme & Jo De Meyere

Chris Lomme en Jo De Meyere namen tijdens de tiende editie tegelijkertijd hun Lifetime Achievement Award in ontvangst en delen samen een ster op de zeedijk. Ze schitterde samen in het theaterstuk en de gelijknamige film 'Achter de Wolken'.

Chris Lomme

Niet alleen Walter Grootaers is verliefd op Chris Lomme, in heel televisiekijkend Vlaanderen wist ze menig harten te veroveren. Op 16-jarige leeftijd debuteerde ze naast haar vader in het stuk ‘Antigone’ van Jean Anouilh. Daarna besloot ze Voordracht Tonee te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. 

Ze brak niet veel later door met haar rol als Marieke in de televisieserie ‘Schipper naast Mathilde’. In de volgende decennia speelt ze nog rollen in de reeksen ‘Alverman’, ‘Wittekerke’, ‘Axel Nort’. Ook in films zoals ‘De Witte van Sichem’, ‘Hard Labeur’, ‘Blinker’ en ‘Soeur Sourire’ speelt ze een rol. 

Lomme speelde daarnaast eveneens in verschillende theaterproducties. Van 1962 tot 1992 is Chris Lomme verbonden als vaste actrice aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel, hier speelde ze rollen in klassiekers zoals ‘Macbeth’ en ‘De Kersentuin’. Na de periode in KVS speelde ze nog mee in verschillende theaterproducties van onder andere NTGent, Blauwe Maandag Compagnie en Theater Malpertuis. Haar carrière is eindeloos en het is dan ook meer dan terecht dat ze deze Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen tijdens de 10e editie van het Filmfestival van Oostende. 

Jo De Meyere

Jo De Meyere studeerde initieel maatschappelijk werker, dit beviel hem allerminst, dus besloot hij zich in te schrijven aan de toenmalige Toneelacademie in Gent. Hij maakte zijn debuut bij het Nederlands Toneel Gent (NTG) in ‘Wachten tot het donker is’ van Knott. 

De acteur voelt zich vooral thuis in het theater, zo speelde hij mee in verschillende producties van Tinnenpot en Nederlands Toneel Gent. Hij speelde ook mee in de musical ‘Daens’ als hij bisschop Stillemans. Ook heeft hij zijn teken achtergelaten op het Vlaamse televisie- en filmlandschap. Zo brak hij door met de serie ‘Dagboek van een herdershond’. Daarna speelde hij nog mee in tientallen televisieseries zoals ‘Heterdaad’, ‘Flikken’, ‘Wij Heren van Zichem’ en ‘Hard Labeur’. Op het witte doek was Jo De Meyere te zien in onder andere ‘De Leeuw van Vlaanderen’, ‘De zaak Alzheimer’, ‘Het Vonnis’ en ‘Achter de wolken’. 

Zijn carrière van meer dan 50 jaar kon dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom worden zijn verdiensten vereeuwigd op de zeedijk van Oostende met een ster en een Lifetime Achievement Award.

Herbeleef de uitreiking