Meet the Masters: ‘Chocolat’ van Claire Denis met Jennifer Heylen

Actrice Jennifer Heylen komt ‘Chocolat’ van Claire Denis voorstellen op dinsdag 21 mei in De Grote Post.

21
05
2024
19:00
Chocolat

In Meet the Masters brengt FFO maandelijks het werk van markante makers in de filmgeschiedenis terug naar het witte doek met een hapklare omkadering door filmkenner Anke Brouwers en haar gast, een bekende Vlaamse filmprofessional.

Poster Chocolat

France keert na twintig jaar terug naar Kameroen, haar geboorteland waar ze als kind opgroeide. Haar vader, een kringcommandant in Mindif, in het noorden van het land, probeert zo goed als hij kan de Franse koloniale aanwezigheid te organiseren. Zijn jonge vrouw heeft het moeilijker in Afrika, vooral met haar taken als huisvrouw, hoewel ze wordt geholpen door Protée, een goed opgeleide en intelligente jongen die in stilte lijdt onder de situatie van zijn volk. France, hun vijfjarige dochter, die erg close is met Protée, is gefascineerd door de wereld om haar heen. Terwijl France opgroeit, wordt ze geconfronteerd met de diepgewortelde ongelijkheden en vooroordelen die de koloniale samenleving doordringen. Haar relatie met Protée biedt haar een uniek perspectief op deze wereld, waarin persoonlijke loyaliteit botst met sociale verwachtingen en raciale verdeeldheid.

OVER DE FILM

‘Chocolat’ (1988) is het adembenemende semi-autobiografische langspeeldebuut van Claire Denis, een vooraanstaande filmmaker uit Frankrijk. Met Isaach de Bankolé in de hoofdrol, onthult Denis in ‘Chocolat’ haar gevoeligheid voor familiale spanning, sensualiteit en verlangen te midden van de machtsdynamiek van het kolonialisme.

Voor actrice Jennifer Heylen is de keuze voor ‘Chocolat’ niet alleen gebaseerd op haar bewondering voor het werk van Claire Denis, maar ook op een diepere connectie met het verhaal. Met haar keuze wil ze het publiek laten kennismaken met de kracht en diepgang van deze bijzondere filmmaker. Bovendien heeft Heylen onlangs nog 'Muganga' van Marie-Helene Roux gedraaid met de protagonist Isaach de Bankolé.

Meet the Masters

Podcastreeks 'Meet the Masters'

Voor wie er niet (altijd) bij kan zijn, volgt er een gelijknamige podcastreeks waarbij de verschillende sessies overal en altijd kunnen (her)beluisterd worden. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en zal beschikbaar zijn via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.

Luisteren