Meet the Masters: 'Badlands' (1973) van Terrence Malick met Barbara Sarafian

Tijdens de derde Meet the Masters wordt het oeuvre van Terrence Malick, geroemd om zijn idiosyncratische regiestijl, besproken. 

22
11
2022
19:00
Badlands van Terrence Malick

In Meet the Masters gaat FFO samen met filmkenner Anke Brouwers en een bekende Vlaamse filmprofessional op een cinefiele ontdekkingstocht door de filmgeschiedenis van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het heden. Concreet wordt er maandelijks een internationale ‘Master’ in het vak voorgesteld. Anke Brouwers kadert het werk, de periode en filmstroming waartoe de filmmaker behoort, alsook wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag. Aansluitend gaat Brouwers in dialoog met bekende Vlaamse filmprofessional. Hierbij staat de persoonlijke band met de besproken filmmaker centraal. Na het gesprek is iedereen opgewarmd en start de vertoning van een kenmerkende film uit het oeuvre van de cineast.

Over de film

'Badlands' is het verhaal van de 25-jarige Kit (Martin Sheen), die zijn haar kamde zoals James Dean. Kit werd verliefd op Holly (Sissy Spacek), die muziekles volgde en haar baton kon jongleren als een majorette. Samen trokken ze zich een tijdje terug in een boomhut. En in de zomer van 1959 keek zij toe terwijl hij verschillende mensen vermoordde.

“Young Lovers on the run” - het is geen origineel thema in de Amerikaanse filmgeschiedenis, maar Terrence Malick puurde er met zijn debuut 'Badlands' wél een frisse, beeldschone en ook onthutsende film uit. Malick baseerde het verhaal van Kit en Holly - Martin Sheen en Sissey Spacek waren nooit knapper- op de waargebeurde moordtocht van Charles Starkweather en Caril Fugate uit de late jaren vijftig.

De gewelddadige gebeurtenissen worden door tienermeisje Holly (de verteller) met opmerkelijke afstand en gevoelloosheid beschreven: “I didn’t feel shame or fear, but just kind of blah, like when you’re sitting there and all the water has run out of the bath tub.”

De keuze van Barbara Sarafian

Terrence Malicks carrière is één lange bespiegeling op het verloren paradijs. Hij maakte al negen langspeelfilms, verschillende documentaires en kortfilms en wordt geroemd om zijn unieke en idiosyncratische regiestijl. Barbara Sarafian was danig onder de indruk van 'Badlands', een film die na al die jaren nog steeds fascineert en beklijft, en komt ons dan ook graag vertellen hoe zij haar hart verloor aan die film.

Podcast Meet the Masters

Podcastreeks 'Meet the Masters'

Voor wie er niet (altijd) bij kan zijn, volgt er een gelijknamige podcastreeks waarbij de verschillende sessies overal en altijd kunnen (her)beluisterd worden. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en zal beschikbaar zijn via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.

Luisteren