Harry Kümel

Op 13 september 2018 werd op de zeedijk van Oostende de carrière van de Belgische regisseur Harry Kümel gehuldigd met een ster en Lifetime Achievement Award. Kümel is ongetwijfeld één van Belgiës visueel meest virtuoze regisseurs - voor sommigen is hij zelfs de Visconti van de Lage Landen.

Harry Kümel begon zijn carrière in 1960 bij de BRT waar hij verscheidene televisieprogramma's, tv-films en documentaires regisseerde. Met zijn eerste langspeelfilm ‘Monsieur Hawarden’ in 1968 laat Kümel zich internationaal opmerken. De film werd bekroond in Chicago en Edinburgh. Drie jaar later brengt Kümel zijn vampierenfilm ‘Daughters of Darkness’ uit. Niet alleen de eerste Vlaamse vampierenfilm maar ook heeft de film zowel in Europa als de Verenigde Staten de status van cultfilm gekregen. Geïnspireerd op de schilderijen van Leon Spilliaert, creëert Kümel een bevreemdende esthetiek omgeven door vampiers. Kort daarna brengt Kümel ook ‘Malpertuis’ uit, waarin hij Orson Welles regisseerde. De film werd genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes en geldt nog steeds als een van de bekendste Vlaamse films op internationaal niveau.

Met de verfilming van Humbert Lambo's ‘De Komst van Joachim Stiller’ toont Kümel zich ook als een meester van het kleine scherm. Het magische realisme van de reeks betoverde zowel het Vlaamse als Nederlandse publiek en verlegde de grenzen van televisie-drama’s nog vóór David Lynch’ ‘Twin Peaks’. De reeks werd later als één film uitgebracht. Naast zijn televisie en film werk heeft Kümel ook verschillende musicals en opera’s geregisseerd. Met zijn periode als docent aan de Filmacademie van Amsterdam versterkte Kümel zijn invloed op een nieuwe generatie van filmmakers waaronder het talent Martin Koolhoven

Dit icoon van de Vlaamse en Belgische cinema kreeg dan ook een vereeuwiging op de Zeedijk van Oostende, vlakbij het Thermae Palace waar een deel van ‘Daughters of Darkness’ opgenomen werd.

Herbeleef de uitreiking