Baloji en Emmanuelle Béart geselecteerd voor Caméra d'or-jury van het 77e festival van Cannes

Het 77e Festival de Cannes zal een ongebruikelijke maar passende tandem aan het roer van de Caméra d'Or-jury hebben. Het festival streeft naar rijke dialogen en inspirerende perspectieven die voortkomen uit ontmoetingen, en daarom zullen Emmanuelle Béart en Baloji samen optreden als co-voorzitters van de jury.

© Emmanuelle Béart: Harold James / Baloji: Kristin Lee Moolman

Het is een ongebruikelijke samenstelling, aangezien de Franse actrice Emmanuelle Béart en de regisseur en muzikant Baloji elkaar nog nooit hebben ontmoet. Béart heeft samengewerkt met enkele van 's werelds meest vooraanstaande filmmakers en heeft zowel het grote scherm als het podium verrijkt met haar krachtige prestaties. Baloji is een gedurfde en visionaire maker, die voor zijn veelgeprezen debuutfilm 'Augure' in 2023 de New Voice Prize op Un Certain Regard ontving.

Het is echter ook een voor de hand liggende combinatie, omdat beide individuen vrije geesten zijn zonder grenzen, die vertrouwen op hun kunst om creatieve vrijheid te bereiken. Emmanuelle Béart ondersteunt altijd films die moeten worden gedeeld, die emanciperen en grenzen overschrijden, vanwege haar indrukwekkende filmografie en haar inzet voor humanitaire doelen. Baloji levert met zijn indrukwekkende esthetische werk een kroniek die het anderszijn overstijgt door het prisma van magisch realisme.

Baloji en Emmanuelle Béart zijn verheugd om gezamenlijk de leiding te nemen over de Caméra d'Or-jury en zullen hun krachten bundelen om debuutfilms te verwelkomen van filmmakers die met passie naar de wereld kijken, er met emotie over vertellen en ons uitnodigen om erover met elkaar in gesprek te gaan.

Being a self-taught filmmaker and a filmmaker from the Congolese diaspora, it’s a great honour to be able to witness the vitality of first-time directors, to discover their strong singularities and their inaugural work, which will have a lasting impact on the identity of their filmography.

Baloji

A first film is about the impossibility of doing anything other than delving into the depths of one’s being to find out what we can’t keep quiet about. A deeply moving and terribly free birth: no one is waiting for you yet. We will honor our duty with wonder and respect.

Emmanuelle Béart

In 2023 werd de Caméra d'Or door de jury onder voorzitterschap van de Franse actrice Anaïs Demoustier toegekend aan Pham Thien An voor 'Inside the Yellow Cocoon Shell', dat ook geselecteerd was binnen de SOON!-competitie van Filmfestival Oostende 2024.

Over de Caméra d'or

Sinds 1978 wordt de Caméra d'or uitgereikt aan de beste debuutfilm die gepresenteerd wordt in de Officiële Selectie, in de Semaine de la Critique of in de Veertiendaagse van de Regisseurs. Het is ontworpen om jonge creatie aan te moedigen en het is een katalysator voor de carrière van filmmakers omdat het hen een unieke, internationale showcase biedt. Eerdere winnaars van de Caméra d'or zijn onder anderen Jim Jarmusch, Jafar Panahi, Ildikó Enyedi, Steve McQueen of Anthony Chen.

De lijst met films in competitie kan je hier raadplegen: Officiële selectie, Semaine de la Critique, Directors’ Fortnight.

Redactie
Festival de Cannes