'Julie zwijgt' geselecteerd voor Semaine de la Critique in Cannes

'Julie zwijgt', het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, is geselecteerd voor de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes.

Julie zwijgt

Scenarist en regisseur Leonardo van Dijl won in 2015 een VAF Wildcard met zijn eindwerk aan LUCA School of Arts. Met zijn VAF Wildcard maakte hij voor productiehuis De Wereldvrede de korte fictiefilm 'Stephanie', die in 2020 geselecteerd werd voor de Kortfilmcompetitie van de Officiële Selectie van het Festival van Cannes en nadien o.a. te zien was op de filmfestivals van Toronto en San Sebastian.

Net als in zijn vorige films opent Leonardo van Dijl met 'Julie zwijgt' een blik op de wereld van de competitieve sport. Als grote tennisbelofte bij een prestigieuze club staat alles in Julies leven in het teken van tennis. Wanneer de coach die haar naar de top kan brengen plotseling geschorst wordt en er een onderzoek wordt gestart, worden alle spelers van de club aangemoedigd om hun verhaal te vertellen. Maar Julie beslist te zwijgen...

Het titelpersonage in 'Julie zwijgt' wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

We waren volop aan het werk in de studio toen ik het nieuws vernam. Ik moest het dus nog even stilhouden en goed doorwerken maar eenmaal op de hotelkamer kwam het binnen en ben ik keihard beginnen wenen. Ik ben zo blij dat een film waar ik grenzeloos voor ben gegaan en waar ik nog steeds - samen met mijn ploeg - hard aan werk, die belangrijke erkenning krijgt. Julie zal gehoord en gezien worden. Haar verhaal zal door heel de wereld ontdekt worden.

Regisseur Leonardo van Dijl

Ruth Becquart schreef samen met Leonardo van Dijl het scenario voor de film, achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis ('Cruella', 'I Tonya'), monteur Bert Jacobs ('Zillion', 'De dag') en componist Caroline Shaw ('Bombshell', 'Fleishman Is in Trouble') mee.

Ik heb zo intens genoten van het hele proces! Meer dan ik had durven dromen want ik heb als schrijver én als actrice zorg mogen dragen voor Julie. Ik heb haar met alle liefde die ik heb als mens, moeder en artiest kunnen steunen in haar beklijvende tocht van zwijgen naar spreken. Dat we in Cannes in wereldpremière gaan en daar als team de film aan het grote publiek kunnen voorstellen is fantastisch!

Co-scenarist en acteur Ruth Becquart

De productie is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede ('Holy Rosita', 'Roomies'), in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst en het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures van Oscarwinnaar Florian Zeller.

De wereldpremière op het Festival van Cannes is een droomstart voor 'Julie zwijgt'. Leonardo is een uitzonderlijk talent die er niet voor terugdeinst om tot in het hart van complexe maatschappelijk-culturele thema’s te duiken en met zijn tekenende esthetiek voluit voor een toegankelijke film te gaan. Hij onderschrijft met deze brandend actuele film de missie van De Wereldvrede om op zoek te gaan naar jong talent, voluit te investeren in unieke stemmen en steeds in te zetten op kritische verhalen voor een breed publiek.

Producenten Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi

'Julie zwijgt' zal in Cannes in wereldpremière gaan onder de internationale titel 'Julie Keeps Quiet'. Als debuut komt de film bovendien in aanmerking voor de Caméra d'Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen, die in 2018 werd gewonnen door Lukas Dhont met 'Girl'.

Paradiso Films zal 'Julie zwijgt' in de zalen brengen in de Benelux, de Franse distributeur is jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film.

'Julie zwijgt' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Verder kreeg de productie ook steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.

Meer Vlaamse aanwezigheid in Cannes

Vorige week werd de selectie bekendgemaakt van 'Young Hearts' voor Cannes Ecrans Juniors, een programma voor jeugdfilms dat wordt samengesteld door Cannes Cinéma. Het speelfilmdebuut van Anthony Schatteman ging op de afgelopen Berlinale in wereldpremière en kreeg er een Speciale Vermelding van de Generation Kplus-kinderjury. 'Young Hearts' werd geproduceerd door Polar Bear en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Het economisch fonds Screen Flanders investeerde ook in de film.

In het professionele luik Cinéma de Demain, waar nieuwe kortfilmprojecten in de kijker worden gezet om de ontwikkeling en productie te ondersteunen, is ten slotte ook Vlaams werk geselecteerd. 'Pithead', een korte fictiefilm in ontwikkeling van Wannes Vanspauwen en Pol De Plecker, is geselecteerd om te worden gepitcht in het Focus Script-programma. Pithead wordt geproduceerd door Animal Tank. 

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)