België boven op 75ste filmfestival van Cannes

Het 75ste filmfestival van Cannes rolt de rode loper uit voor de Belgische film met maar liefst drie films die kans maken op de Gouden Palm en één première tijdens de Midnight Screenings van officiële programma.

De 75ste editie van het Festival van Cannes schrijft nu al geschiedenis: nooit eerder dongen drie langspeelfilms van Vlaamse regisseurs mee voor de Gouden Palm in de Officiële competitie. Naast Lukas Dhonts 'Close', hebben zowel Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch met 'De acht bergen' en de broers Dardenne met 'Tori et Lokita' een uitnodiging op zak. Adil & Bilall gaan met hun film 'Rebel' in wereldpremière tijdens een speciale Midnight Screening.

Close

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Close

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestige waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film. Voor 'Close' werkte Dhont opnieuw samen met co-scenarist van 'Girl' Angelo Tijssens. Director of Photography (DOP) is Frank van den Eeden, voor de montage tekende Alain Dessauvage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet. Distributeur Lumière brengt de film later dit jaar bij ons in de bioscoop.

Tori et Lokita

Naast Lukas Dhont worden ook de tweevoudige Gouden Palm-winnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne opnieuw op de rode loper in Cannes verwacht met hun nieuwste speelfilm 'Tori et Lokita', die er in Officiële Competitie wordt vertoond.

'Tori et Lokita' speelt zich vandaag af, in België. Een jongen en een tienermeisje zijn alleen van Afrika naar hier gereisd. Ze zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen.

In de hoofdrollen van 'Tori et Lokita' zien we Pablo Schils en Joely Mbundu. Vlaams producent in deze Belgisch-Franse coproductie is Bart Van Langendonck voor Savage Film ('Rundskop', 'De Patrick', 'Dealer'). Bij ons brengt distributeur Cinéart de film later dit jaar uit in de bioscoop.

De acht bergen 

'De acht bergen' is een adaptatie van de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti. Naast de regie tekenden Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ook voor het scenario. Het is het verhaal van Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en een uit de bergen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Hun levens strekken zich uit, ze verliezen mekaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De acht bergen

Op de generiek van de film vinden we nog meer bekende namen terug, van o.a. DOP Ruben Impens en monteur Nico Leunen. Zij werkten al eerder met van Groeningen aan films als het Oscargenomineerde 'The Broken Circle Breakdown', 'Beautiful Boy' en 'De helaasheid der dingen', dat destijds als onderdeel van de Quinzaine des Réalisateurs-nevensectie in Cannes in première ging. Charlotte Vandermeersch maakt met 'De acht bergen' haar debuut als regisseur van een speelfilm. Ze is een van de weinige vrouwelijke filmmakers met een speelfilm in het officiële festivalprogramma dit jaar.

Rebel

Met 'Rebel' keren Adil & Bilall even terug uit de Verenigde Staten waar ze o.a. 'Bad Boys For Life' regisseerden en momenteel in postproductie zijn van 'Batgirl'. In de film volgen we de 13-jarige Marokkaanse jongen Nassim. Na de dood van zijn vader is hij op zoek naar een eigen identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere broer Karim, een lokale dealer en gangster. Ondanks zijn jonge leeftijd moet Nassim beslissen hoe de rest van zijn leven er zal gaan uitzien.

Rebel

Naast Adil en Bilall, schreven ook o.a. Kevin Meul en Jan Van Dyck mee aan het scenario. In de hoofdrollen zien we o.a. Aboubakr Bensaihi ('Black'), Lubna Azabal ('Incendies') en Amir El Arbi. Robrecht Heyvaert tekende voor de fotografie, terwijl Hannes De Maeyer instond voor de originele score. De choreografie in bepaalde scenes is van Sidi Larbi Cherkaoui.