'Close' van Lukas Dhont in Officiële Competitie op 75ste Filmfestival van Cannes

'Close', de nieuwe speelfilm van Lukas Dhont ('Girl'), heeft een uitnodiging op zak voor de Officiële Competitie van het 75ste Festival van Cannes (17-28 mei). Verder in de Officiële Competitie vinden we ook de Vlaamse coproductie 'Tori et Lokita' van Jean-Pierre en Luc Dardenne terug.

© Kris Dewitte/ Menuet

Dhonts speelfilmdebuut 'Girl' beleefde in 2018 zijn wereldpremière als onderdeel van het Un Certain Regard-programma van het Festival van Cannes. De film kaapte er o.a. de Caméra d’Or weg, voor het beste in de verschillende programma’s vertoonde speelfilmdebuut. Het betekende het begin van een opmerkelijk succesverhaal, zowel lokaal als internationaal. Met 'Close' bereikt Dhont nu het summum, de Officiële Competitie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld.

'Close' dat in première gaat in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes is een ongelofelijke zotte droom die plots werkelijkheid wordt. Iets wat de 12-jarige Lukas die voor zijn verjaardag een kleine videocamera kreeg, nooit had durven dromen. Ik ben zó trots op het hele team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Met een warm en kwetsbaar hart kijk ik er naar uit deze film met de wereld te delen tijdens één van de belangrijkste festivals ter wereld.”

Lukas Dhont

Over 'Close'

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Close - Lukas Dhont
© Kris Dewitte/ Menuet

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestige waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film.

Voor 'Close' werkte Dhont opnieuw samen met co-scenarist van 'Girl' Angelo Tijssens. Director of Photography (DOP) is Frank van den Eeden, voor de montage tekende Alain Dessauvage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet. Distributeur Lumière brengt de film later dit jaar bij ons in de bioscoop.

Met je tweede film geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van het Festival van Cannes, het is een onwezenlijk droomscenario. Lukas Dhont is dan ook zonder meer een uitzonderlijk talent. En het is fantastisch nieuws voor de Vlaamse film en het creatieve talent in Vlaanderen. 'Girl' was een artistiek hoogtepunt en oogstte met 300.000 bezoekers ruime waardering bij het Belgische bioscooppubliek. En ook in Frankrijk leverde het datzelfde jaar de best bezochte Belgische film op. Ruim 33 territoria kochten sindsdien de filmrechten. We duimen dat 'Close' dit zowel artistiek als qua publieksbereik minstens zal evenaren met een lancering op de meest gegeerde rode loper ter wereld.

Directeur-intendant VAF, Koen Van Bockstal

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

De broers Dardenne

Naast Lukas Dhont worden ook de tweevoudige Gouden Palm-winnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne opnieuw op de rode loper in Cannes verwacht met hun nieuwste speelfilm 'Tori et Lokita', die er in Officiële Competitie wordt vertoond.

'Tori et Lokita' speelt zich vandaag af, in België. Een jongen en een tienermeisje zijn alleen van Afrika naar hier gereisd. Ze zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen.

In de hoofdrollen van 'Tori et Lokita' zien we Pablo Schils en Joely Mbundu. Vlaams producent in deze Belgisch-Franse coproductie is Bart Van Langendonck voor Savage Film ('Rundskop', 'De Patrick', 'Dealer'). Bij ons brengt distributeur Cinéart de film later dit jaar uit in de bioscoop.

Johan Heldenbergh

De nieuwste film met Johan Heldenbergh, 'Les Pires' is geselecteerd in de selectie Un Certain Regard.