'Close' 7 keer bekroond op Les Magritte du Cinéma

'Close' van Lukas Dhont is bij de uitreiking van de Franstalige filmprijzen 'Les Magritte du Cinéma' in Brussel maar liefst zeven keer in de prijzen gevallen. De tweede grote winnaar van de avond was Bouli Lanners. Hij sleepte drie beeldjes in de wacht voor zijn films 'La Nuit du 12' en 'Nobody Has To Know', dat Lanners tijdens FFO22 kwam voorstellen in Oostende. 

De Oscargenomineerde film van Lukas Dhont wist daarmee 7 nominaties van de 9 genomineerde categorieën te verzilveren. 'Close' won de trofee in de categorieën Beste Vlaamse Film, Beste Scenario, Beste Actrice in een bijrol (Emilie Dequenne), Beste Jong Mannelijk Talent (Eden Dambrine), Beste Acteur in een Bijrol (Igor Van Dessel), Beste Beeld (Frank van den Eeden) en Beste Decor (Eve Martin).

Bedankt voor deze erkenning. Close is een film over vriendschap, over kwetsbaarheid en over het belang van verbinding. Mijn dank gaat uit naar de buitengewone ploeg die heel hun hart in deze film heeft gelegd. We zijn erg fier Belg te zijn en om Belgische film te maken en het is een grote eer om België te kunnen vertegenwoordigen tijdens de Oscaruitreiking volgende week.

Producent Michiel Dhont

Ook tijdens de Ensors - de Vlaamse film- en televisieprijzen - viel 'Close' in de prijzen. ‘Close’ is de absolute winnaar in de categorie film. Deze film van Lukas Dhont wist maar liefst zes van haar dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie (Film), Beste Scenario (Film), Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film) voor Eden Dambrine, Beste D.O.P. voor Frank van den Eeden en Beste Geluid voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti.

 ‘Nobody Has to Know’ won de Ensor voor Beste Franstalige Belgische productie.

Oscarnominatie

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar 'Close' bekroond werd met de Grand Prix, is de film wereldwijd overladen met prijzen, met als voorlopig hoogtepunt de oscarnominatie voor Beste Internationale Speelfilm.

De 95ste Academy Awards worden op zondag 12 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De komende week zal onvermoeid campagne gevoerd worden met het oog op de Oscars, o.a. door de Amerikaanse arthouseverdeler A24, die de film op 27 januari in de Noord-Amerikaanse bioscopen bracht.

Telenet zendt de ceremonie live uit via Play More Cinema en via GoPlay. Afstemmen op de livestream kan in de nacht van zondag 12 maart op maandag 13 maart om 00.30 uur.

Redactie
Lumiere