De eerste Ensors werden uitgereikt

De eerste Ensors zijn uitgereikt op deze zestiende editie van Filmfestival Oostende!  Marc Didden ontving een Lifetime Achievement Award, Michael Abay een Ensor voor Beste Kortfilm met 'Klette', de film 'Mascotte' kreeg de Ensor voor Beste Coproductie, Baloji mocht De Ensor voor Beste Franstalige Belgische film in ontvangst nemen en 'Wil' wint de Box Office Award.

Marc Didden ontvangt Lifetime Achievement Award

Op zaterdag 27 januari werd Marc Didden gehuldigd met een ster op de Walk of Fame onder lovende woorden van vriend en regisseur Frank van Passel. Als filmmaker, scenarist, docent en journalist heeft hij een carrière om u tegen te zeggen en verdient hij zonder meer de Lifetime Achievement Award die hij daarna in ontvangst mocht nemen.

Lifetime Achievement Award Marc Didden

Michael Abay wint De Ensor voor Beste Kortfilm

De tweede winnaar is Michael Abay met zijn kortfilm 'Klette'. Hij wint de Ensor voor Beste Kortfilm. De film gaat over de 26-jarige Morgane die nog bij haar moeder woont, haar studie nog niet heeft afgerond en in haar liefdesleven niet verder komt dan onenightstands. Ze weet duidelijk niet van aanpakken en in Brussel noemen ze zo iemand een 'klette'. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

Video

De Ensor voor Beste Coproductie gaat naar 'Mascotte'

Een klein beeldje, maar een grote titel. Deze prijs werd gekozen door de raad van bestuur van De Ensors. Ze kozen de film 'Mascotte' uit een longlist van 18 coproducties. De producenten van de Belgisch-Nederlandse film  'Mascotte', Bart Van Langendonck (Savage Film) en Joran Willink (BIND) en de Belgische topacteur Geert Van Rampelberg namen in Kinepolis Oostende De Ensor in ontvangst.

'Mascotte' vertelt het verhaal van de zeventienjarige hooligan Jerry die geboren is met een mismaakte mond en denkt dat in zijn wereld, waar bezit en uiterlijkheden de dienst uitmaken, weinig plek voor hem is. Zijn onvervulde verlangens stapelen zich op en alleen bij zijn onafhankelijke, sterke moeder Abbey vindt hij onvoorwaardelijke steun. Als Jerry een nieuw gebit aangemeten krijgt en Abbey afstand van hem begint te nemen raakt de gevoelige jongen in een gevaarlijke, vrije val.

Video

Baloji wint met ‘Augure’ De Ensor voor Beste Franstalige Belgische film

De Ensors zetten elk jaar een mooie verwezenlijking in de filmwereld aan de andere kant van de taalgrens in de bloemetjes. 'Augure' is de debuutfilm van de Belgisch-Congolese regisseur, acteur en muzikant Baloji. De film is de Belgische inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, en viel al in de prijzen op het filmfestival van Cannes. 

Video

'Wil' wint de Box Office Award

De Box Office Award gaat jaarlijks naar de Vlaamse film die het meest publiek op de been weet te krijgen. 'Wil' lokte meer dan 236.000 bezoekers en wint daarmee deze Ensor. Producenten Hans Everaert en Guy Goedgezelschap namen met grote glimlach de prijs in ontvangst.

Video

D.O.P. Jo Willems wint de Albert Bert Prijs voor Internationale Prestatie van het Jaar

Jo Willems heeft zich met een indrukwekkend portfolio van cinematografische werken gevestigd in de wereld van de cinematografie. Zijn buitengewone talent en toewijding aan het vak leveren hem internationale erkenning op. Tijdens zijn indrukwekkende carrière heeft Willems samengewerkt met gerenommeerde regisseurs en acteurs. In 2023 werkte hij mee aan het alombekende 'The Hunger Games'. Tussen de buitenlandse avonturen door vond hij tijd om even naar Oostende af te zakken om zijn Ensor in ontvangst te nemen.

Jo Willems

Jos Stelling ontvangt de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste

De Nederlandse filmregisseur, scenarist en producer Jos Stelling nam de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste in ontvangst. Master van Filmfestival Oostende Gene Bervoets overhandigde het beeld aan dit uitzonderlijk talent in de audiovisuele sector tijdens het event Grenzeloos Netwerken in de Grote Post in Oostende.

Jos Stelling

Baloji uitgeroepen tot Belofte van het jaar met de steun van BNP Paribas Fortis

Elk jaar reikt de Raad van Bestuur van De Ensors de prijs uit voor de Belofte van het Jaar met de steun van BNP Paribas Fortis. Dit jaar gaat de prijs naar regisseur, acteur en muzikant Baloji. Hij viel op toen hij met zijn debuutfilm 'Augure' meteen de Belgische inzending voor de Oscars voor beste niet-Engelstalige film werd.

Video

De Ensors

De uitreiking van de Vlaamse film- en televisieprijzen vormt het hart van Filmfestival Oostende. De groeiende lijst aan series, maar ook films van eigen bodem, geeft aan dat de Vlaamse audiovisuele sector haar creatieve en productieve opmars verder zet. Het is dus de hoogste tijd om het talent van onze sector in de kijker te zetten met De Ensors.