Dit zijn de genomineerden van De Ensors 2023

Het is weer zover. Op zaterdag 4 februari 2023 vieren we voor de dertiende keer het talent uit de Vlaamse audiovisuele sector tijdens het Gala van De Ensors. Tot en met 17 januari stemmen de 1.700 leden van de Ensor Academie om de winnaars van De Ensors 2023 te bepalen. De beste audiovisuele fictie, documentaire en animatie worden tijdens die avond bekroond met een Ensor. Ontdek hier wie de genomineerden zijn in de 22 verschillende categorieën.

Van 24 november tot 22 december konden de actieve film- en televisieprofessionals van de Ensor Academie hun stem uitbrengen tijdens de eerste stemronde.

De meeste nominaties van het jaar gaan naar 'Close' en 'Zillion'. Maar liefst 14 nominaties weten de films te verzilveren. 'Close' en 'Zillion' worden op de voet gevolgd door 'Rebel' (11 nominaties) en de fictiereeks: 'Roomies' (11 nominaties). Verder doen 'H4Z4RD' (7 nominaties) en ook de fictiereeksen 'Chantal' (6 nominaties) en 'Billie vs Benjamin' (6 nominaties) en de film 'Nowhere' (4 nominaties) het bijzonder goed. Ook deze producties wisten meerdere nominaties te verzilveren: 'Nonkels' (4 nominaties), 'Geldwolven' (3 nominaties), 'Lost Luggage' (2 nominaties), 'Onze natuur' (2 nominaties) en 'Kind Hearts' (2 nominaties). Daarnaast komt uit de lijst van genomineerden de hoge kwaliteit van Vlaamse documentaires en kortfilms opnieuw naar voor.

De leden van de Academie beginnen vanaf nu (4 januari) aan de tweede stemronde. Deze loopt tot en met 17 januari en bepaalt welke nominaties verzilverd worden met een Ensor. 

alle nominaties

Bekijk heel wat genomineerden op Filmfestival Oostende

Niet alleen tijdens het Gala van De Ensors passeren de genomineerden de revue, ook tijdens Filmfestival Oostende kan je (nogmaals) gaan kijken naar een greep uit de selectie. Van onze eigen achtertuin in 'Onze natuur' tot het barbaarse oorlogsgebied in 'Rebel'. Ook de openingsfilm van FFO22 'Nowhere' vinden we terug tussen de nominaties, net als het ontroerende 'Close' en  het pijlsnelle 'H4Z4RD'. Het eerste seizoen van 'Hacked' maakt kans op een Ensor, twijfel dus niet om ook het tweede seizoen in avant-première te bekijken tijdens het filmfestival. Hieronder zijn alle nominaties gebundeld die op Filmfestival Oostende te zien zullen zijn. 

Film
  • Actie
  • Drama
  • Thriller