Filmfestival Oostende vervolledigt programma voor veertiende editie

Het programma van de eerste wintereditie van Filmfestival Oostende van 21 tot en met 29 januari is compleet. Met 37 avant-premières, telkens 8 films in de LOOK!-, COOP!- en SOON!-competities, 10 kortfilms in competitie en een Alex van Warmerdam-retrospectieve, heeft FFO opnieuw een verbluffend programma samengesteld, met een recordaantal avant-premières. 

Aller/Retour van Dorothée Van Den Berghe wordt slotfilm

Regisseur Dorothée Van Den Berghe mag de veertiende editie van FFO afsluiten met haar nieuwste film Aller/Retour. Van Den Berghe, die al in de prijzen viel met eerder werk als Rosie & Moussa en My Queen Karo, werkte voor het scenario van deze roadmovie opnieuw samen met KVS-directeur Michaël De Cock. De hoofdrollen worden vertolkt door Ruth Beeckmans (Albatros, Safety First) en Welket Bungué, die vorig jaar nog te zien was in het ambitieuze Berlin, Alexanderplatz.

In Aller/Retour is ervaren vrachtwagenchauffeur Erika met haar trouwe vierwieler onderweg naar Bordeaux. Tijdens een tussenstop in Parijs ontdekt ze dat een man zich verschuilt in haar vrachtwagen: de Afrikaanse Idy wilde meeliften over de grens. Door de bemoeizucht van een derde partij escaleert de situatie en krijgt Idy rake klappen. Erika kan niet anders dan Idy terug mee aan boord nemen om zijn leven te redden. De twee volslagen vreemden blijken meer gemeen te hebben dan elk van hen ooit had kunnen vermoeden.

Het is ongelofelijk om met Aller/Retour de slotfilm van het Filmfestival Oostende te mogen zijn. Erika en Idy starten hun verhaal namelijk aan onze Belgische kust om van hieruit een bijzondere reis te maken. Het is bijzonder om de film voor het eerst te laten zien op de plaats die, zoals dagelijks uit alle nieuws blijkt, voor mensen van over de hele wereld zo belangrijk geworden is. Het is niet voor niets dat Michaël De Cocks oorspronkelijke reportage, die hij hier in Oostende samen met Stephan Vanfleteren maakte, tot onze film geleid heeft!

Regisseur Dorothée van den Berghe

Visueel verbluffende parels in de LOOK!-competitie

In de LOOK!-competitie werden eerder al One Second van Zhang Yimou, L'événement van Audrey Diwan, Mothering Sunday van Eva Husson en openingsfilm Nowhere van Peter Monsaert aangekondigd. Daar komen nu nog King Richard van Reinaldo Marcus Green, Leave No Traces van Jan P. Matuszynski, Miracle van Bogdan George Apetri en Nobody Has to Know van Bouli Lanners bij. King Richard is de langverwachte biopic van Richard Williams, de vader van tennislegendes Venus en Serena en wordt nu al overladen met Oscarbuzz. Leave No Traces ging in première op het filmfestival van Venetië en werd geselecteerd als de Poolse Oscarinzending.

Vlaamse en Nederlandse coproducties in de COOP!-competitie

Eerder werd al Rien à foutre van Emmanuel Marre en Julie Lecoustre met een hoofdrol voor Adèle Exarchopoulos aangekondigd in de COOP!-competitie. De line-up wordt vervolledigd met Charlotte van Tahir Rana en Eric Warin, een aangrijpende animatiefilm over het leven van Charlotte Salomon tijdens de Tweede Wereldoorlog; de Nederlandse Oscarinzending Do Not Hesitate van Shariff Korver; Ennio: The Maestro van Giuseppe Tornatore, een fascinerend portret van en een meeslepend eerbetoon aan Ennio Morricone; de ambitieuze en anarchistische biopic Miss Marx van Susanna Nicchiarelli; Nr. 10, de tiende film van Alex van Warmerdam, die overigens samen met zijn broer Marc de Lifetime Achievement Award zal ontvangen tijdens FFO22; Samuel’s Travels, een duister sprookje van Aik Karapetian met Kevin Janssens in de hoofdrol en The Consequences van Claudia Pinto, gefilmd in de onherbergzame vulkanische landschappen van de Canarische eilanden. 

Debuten en tweede langspelers in de SOON!-competitie

De Noord-Macedonische Oscarinzending Sisterhood van Dina Duma werd al aangekondigd als deel van de SOON!-competitie. Het programma wordt aangevuld met Luzzu, het langspeeldebuut van Alex Camilleri en de Maltese Oscarinzending; Mon père, le diable, het langspeeldebuut van Ellie Foumbi, die ook op het festival aanwezig zal zijn; Murina, waarmee Antoneta Alamat Kusijanović de Camera d’Or won in Cannes; Ninjababy van Yngvild Sve Flikke dat tijdens de European Film Awards in Berlijn Beste Komedie in de wacht sleepte;  Stop-Zemlia, een coming-of-agefilm van Kateryna Gornostai die de Kristallen Beer won op het filmfestival van Berlijn; You Resemble Me van Dina Amer en Omar Mullick over het waargebeurde verhaal van Hasna Aït Boulahcen; en de Indonesische Oscarinzending Yuni van Kamila Andini. 

Avant-premières 

Bovendien mag Filmfestival Oostende ook heel wat spraakmakende avant-premières aan het programma toevoegen, zoals enkele Oscarinzendingen: Compartment N°6 van Juho Kuosmanen uit Finland, Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi uit Japan en The Good Boss van Fernando León De Aranoa uit Spanje. Exact 80 jaar na de feiten vertoont FFO Die Wannsee Konferenz van Matti Geschonneck. Verder kan je onder meer het regiedebuut van Daniel Brühl, Next Door, op het festival zien. Daniel Brühl komt bovendien de film hoogstpersoonlijk voorstellen tijdens FFO. Andere opmerkelijke titels zijn After Yang van Kogonada, die debuteerde met het prachtige Columbus; Les jeunes amants met Fanny Ardant van Carine Tardieu; To Olivia over Roald Dahl en Patricia Neal en het verlies van hun dochtertje Olivia; en het Gouden Luipaard uit Locarno, Vengeance is Mine, All Others Pay In Cash van de Indonesische filmmaker Edwin.

Onbeperkt naar de film?