Lifetime Achievement Award voor Alex van Warmerdam & Marc van Warmerdam

Jennifer Heylen onderzoekt hoe goed filmmakers Alex en Marc van Warmerdam elkaar kennen. De broers waren te gast op FFO22 met hun nieuwste film Nr.10 en namen er ook de Lifetime Achievement Award in ontvangst.

Multitalent Alex van Warmerdam heeft een jubileum te vieren: met Nr. 10 heeft de bedrijvige Nederlander zijn tiende film uit. Zijn al even getalenteerde broer Marc van Warmerdam is een essentieel onderdeel van de kenmerkende “van Warmerdam-stijl” vol absurde en tegelijk herkenbare situaties bevolkt door bizarre en mysterieuze personages. Hij is sinds De jurk (1996) de producent van de films van zijn broer. Alex’ debuutfilm Abel leverde hem in 1986 al meteen enkele Gouden Kalveren op en zette de trend voor de rest van zijn oeuvre. Met Borgman (2013) mocht Marc het Gouden Kalf voor de Beste Nederlandse Film in ontvangst nemen. Deze film werd ook geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Cannes.

Samen richtten Marc en Alex van Warmerdam bovendien de theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond op, waarmee ze succesvolle producties als Broers (1980) en Bij het kanaal naar links (2011) op de planken brachten. Hoog tijd dus om hun werk te bekronen met een Lifetime Achievement Award! 

Video