LUX-publieksprijs voor 'Close'

'Close' van Lukas Dhont is bekroond met de LUX-publieksprijs. Regisseur Lukas Dhont en scenarist Angelo Tijssens mochten de prijs zonet in ontvangst nemen in het Europees Parlement, in aanwezigheid van Parlementsvoorzitter Roberta Metsola.

45.000 Europeanen brachten de voorbije weken en maanden hun stem uit voor de LUX-publieksprijs, een jaarlijkse bekroning die ontstaan is uit het samengaan van de LUX-filmprijs, die sinds 2007 werd uitgereikt door het Europees Parlement, en de People’s Choice Award van de European Film Academy, die in 1997 werd ingevoerd.

Dit jaar waren vijf films genomineerd. 'Close' haalde het van Gouden Palm-winnaar 'Triangle of Sadness' van Ruben Östlund, Berlinale-competitiefilm 'Alcarràs' van Carla Simón, 'Burning Days' van Emin Alper en 'Will-o'-the-Wisp' van João Pedro Rodrigues.

Het is heerlijk om zoveel liefde van het Europese publiek te voelen voor onze film, waarin we het nadrukkelijk hebben over intimiteit en verbondenheid. Zeker op een moment dat deze waarden overal, ook binnen de EU, onder druk staan. In Bulgarije werden twee screenings van Close door extremisten onderbroken, in Italië staan adoptierechten voor queer koppels onder druk, in Hongarije is er een verbod op zogenaamde 'LGBT-propaganda'. Wij dragen deze prijs op aan een jonge generatie die, ondanks deze en andere tegenkanting, zichzelf probeert te zijn.

Lukas Dhont (regisseur)
Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)