In memoriam: Arno

Arnaud Charles Ernest Hintjes werd geboren te Oostende, ontgroeide België en reisde de wereld rond, maar Oostende is hem nooit vergeten. 

Merci Arno

Les Film du Bord de Mer

Arno zette mee zijn schouders onder Filmfestival Oostende en inspireerde de naam van onze vzw: ‘Les Film du Bord de Mer’. Hij was de eerste Master van het festival in 2007, en de eerste ster op de zeedijk. Artistiek Directeur van Filmfestival Oostende, én vriend van Arno, Peter Craeymeersch: ”Ik herinner me levendig februari 2007, in café Roy Henry. Ik had met Arno afgesproken omdat ik hem wou spreken over het eerste filmfestival dat we zouden organiseren. Uiteraard was Arno de gedroomde persoon om onze eerste Master te zijn. We zetten ons aan een tafeltje en Arno vroeg: “Verteld e kjeer, oe zie je gie datte?” Ik deed mijn verhaal, hij knipte met zijn vingers en zei: “Oké, ik ga da doen. En Michel en Jane moeten komen”. Hij nam zijn telefoon en een uurtje later kwam ik de Roy Henry buiten met Master Arno en twee bevestigde gasten: Jane Birkin en Michel Piccoli.”. 

Samen met Arno organiseerden we een retrospective van Henri Storck, met ‘Misère au Borinage’ tot ‘Une idylle à la plage’, een poëtische film van een dansend koppel op het strand, pure erotiek in begin de jaren 30. Het festival ging symbolisch van start op 5 september, 100 jaar na de geboorte van Storck. “Dus merci Arno, you started the fire, en het brand als nooit tevoren.

Arno koos een schitterende eerste Masterselectie, waarin zijn jeugd in Oostende centraal stond. Met onder andere ‘La Strada’ van Frederico Fellini, een film die aan hem plakte als een nat laken, ‘The Birds’ van Alfred Hitchcock, met de eerste elektronische muziek, ‘Paris, Texas’ van Wim Wenders met de muziek van Ry Cooder, een hommage aan Roland van Campenhout en ‘Hombres complicados’ van Dominique Deruddere, zijn buurman uit de Dansaertstraat die recent ‘Charlatan’ - waarin Arno zijn verhaal verteld - uitbracht. 

Lifetime Achievement Award

Tijdens de veertiende editie in maart 2022 werd zijn carrière gehuldigd met een Lifetime Achievement Award. Een award voor de bijdrage die Arno leverde in film via de diverse rollen die hij speelde en de muziek die hij componeerde die de films naar een hoger niveau tilden. Arno debuteerde als acteur en componist in de film ‘Skin’ (1987) van Guido Henderickx. Later volgen ‘Camping Cosmos’ (1996), ‘Alors voilà,’ (1997), ‘Surveiller les tortues’ (1996), ‘Komma’ (2006), ‘Le goût des myrtilles’ (2014), … Hij componeerde de muziek van o.a. ‘Hombres Complicados’ (1998) en ‘Ex Drummer’ (2007), en maakte een onvergetelijke versie van ‘You've Got A Friend In Me’ voor ‘Toy Story’. Op zondag 6 maart schaarde heel Oostende zich als erehaag rond de rode loper, het publiek ging los op ‘Les filles du bord de mer’ en ontving Arno onder luid applaus. 

Arno, wat jij de laatste maanden nog verzette - volle AB’s en shows in Kursaal Oostende - is bovenmenselijk. En dat is dan ook hoe je door ons herinnerd zal worden.

Lieve Arno, we wensen voor jou wat jij de wereld toewenste in een van je laatste interviews: peace. Het ga je goed, vriend.