Vlaamse selecties voor FIDMarseille

Deze week gaat FIDMarseille van start, een belangrijk internationaal filmfestival voor documentaire, fictie en experimentele cinema. Op het programma staan verschillende Vlaamse producties, waaronder de korte experimentele documentaire 'Saying not Said' van Christina Stuhlberger.

Saying not Said

FIDMarseille wordt sinds 1989 jaarlijks georganiseerd en is een van de belangrijkste Europese filmfestivals voor documentaire, fictie en experimentele cinema. In het verleden waren o.a. de films van Annik Leroy, Lisa Spilliaert, Vincent Meessen, Manon De Boer en vele andere Vlaamse regisseurs en kunstenaars te zien op het festival.

De korte experimentele documentaire 'Saying not Said' van Christina Stuhlberger zal in Marseille zijn internationale première beleven (buiten competitie). De film is een verkenning van intergenerationele taaloverdracht en onderzoekt diepgaande, vaak onuitgesproken manieren van communicatie tussen moeders en dochters.

'Saying not Said' is een productie van elephy en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Meer Vlaamse selecties

Naast de selectie voor 'Saying not Said' zijn nog meer titels uit Vlaanderen te zien op FIDMarseille.

'Ferne Stimmen', een korte film van Annik Leroy en Julie Morel die start met een gedicht van Hannah Arendt over Walter Benjamin, beleeft in Marseille zijn Franse première (buiten competitie). De productie is van Marie Logie voor Auguste Orts.

Van hetzelfde productie is ook 'Leçon d’objet' van Herman Asselberghs geselecteerd. Deze middellange film maakt deel uit van een solotentoonstelling van Asselberghs over de context van een kunstschool. 'Leçon d’objet' is een observatie van een lesmethode waarbij een alledaags voorwerp wordt voorgesteld door er de kenmerken en eigenschappen van te benoemen. De diepe observatie van het fysieke ding helpt om abstracte begrippen te begrijpen.

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)