Happiness (Baqyt)

Geregisseerd door Askar Uzabayev
Bekijk de trailer

Een vrouw staat zelfverzekerd en schijnbaar verheugd haar publiek te woord. Geluk kan je vinden, verklaart ze als influencer van het merk “Happiness”. Maar haar façade, zorgvuldig gecreëerd met oranje jurk, make-up en eeuwige glimlach, verbergt een duistere waarheid. Thuis wacht namelijk een gewelddadige echtgenoot op haar. Ze doet haar uiterste best om haar moed te verzamelen en een onafhankelijk leven te starten, maar de kost om zich te bevrijden uit zijn klauwen blijkt groot.

Met ‘Happiness’ (‘Baqyt’) richt Askar Uzabayev de schijnwerpers op intrafamiliaal geweld en vrouwenhaat. De film laat zijn sporen na op iedereen die zich verbonden voelt met een spiraal van repressie, en won de ‘Panorama Audience Award’ op het filmfestival van Berlijn.

Op donderdag 2 februari organiseert de Dienst Veiligheid van Stad Oostende een gesprek na de filmvertoning over de impact van geweld binnen het gezin voor betrokkenen en voor de samenleving met ervaringsdeskundigen en experten. Triene-Mie Le Compte - ervaringsdeskundige en auteur Joyce Hardy - seksuologe en aan de slag bij CAW Patrick Delanoeye - coördinator van de Ketenaanpak Intrafamiliaal Geweld West-Vlaanderen. Wim Van de Voorde - coördinator van hulplijn 1712 Fien Sabbe (moderator) - radio- en televisiepresentator en advocaat/bemiddelaar, gespecialiseerd in jeugd- en familierecht

Waarschuwing, de film bevat schokkende beelden.

Speelduur
131 min
Cast
Laura Myrzakhmetova, Yerbolat Alkozha, Rakhat Rakhat
Land
Kazachstan, Rusland
Genres
drama
Taal
Kazakh, Russisch
Ondertitels
Nederlands
Thema
A beautiful woman is standing in front of the mirror. Her body is black and blue from the marks of many years of abuse. She is a successful influencer promoting a product line called “Happiness”, but terror reigns at home.

Berlin International Film Festival

Winner Panorama Audience Award, Feature Film, 2022