Raoul Servais

In 2018 vierde de legendarische regisseur zijn 90e verjaardag, dit was dan ook het perfecte moment om de regisseur te vereeuwigen op de zeedijk van Oostende met een Lifetime Achievement Award. Tijdens het festival ging ook de documentaire ‘Servais’ van Rudi Pinceel in première. Deze film brengt een ode aan de carrière van de regisseur.

Na een job als assistent-decorateur in een grootwarenhuis in Gent besluit Raoul Servais een opleiding te starten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Hier ontwikkelt hij zijn passie voor de animatiefilm. Met enkele medestudenten richt hij een studio op in een gehuurde plantenserre net buiten Gent waar zijn eerste animatiefilm ‘Spokenhistorie’ tot stand komt. In 1960 wordt Servais aangesteld als leerkracht sierkunst aan dezelfde academie waar hij gestudeerd heeft. Datzelfde jaar verwezenlijkt hij de animatiefilm ‘Havenlichten’, die de Grote Prijs van de Animatiefilm wint op het Nationaal Filmfestival in Antwerpen. Enkele jaren later richt hij als eerste in Europa een opleiding Animatiefilm op aan dezelfde academie. Internationale bekendheid verkrijgt hij met ‘Chromophobia’, waar hij verschillende prijzen mee in de wacht kon slepen. ‘Sirene’, ‘Operation X-70’, ‘Pegasus’ en ‘Harpya’ zijn enkele van zijn meest bekende animatiefilms. Zijn eerste langspeelfilm ‘Taxandria’ komt er pas in 1994 en is een mengeling van live-action en animatiefilm. 

Als oprichter van de eerste animatie opleiding in Europa en innovator in de animatiekunst is Servais meer dan louter filmmaker. Als een geboren en getogen Oostendenaar, kreeg Raoul Servais reeds de titel van ereburger en was er een passend verjaardagsfeest. In Mu.ZEE heeft hij net als Ensor en Spilliaert ook zijn eigen museumvleugel waar hij de artistieke aandacht krijgt die hij verdient. 

Herbeleef de uitreiking