Robbe De Hert

De Hert kan gezien worden als de peetvader van de Vlaamse film. Tijdens dezelfde festivaleditie waar hij zijn Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen, ging zijn langverwachte documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ over de geschiedenis van de Vlaamse film in premiere. 

De Antwerpse Regisseur Robbe De Hert, geboren in het Britse Farnborough, had al van jongs af aan een passie voor film. Hij spijbelde om in de Antwerpse bioscopen de wondere werelden van cinema te ontdekken. Hij focust zich dan ook al snel op film en maakt in 1963 zijn regiedebuut met de kortfilm ‘Twee Keer, Twee Ogen’, waar hij een korte romance in het centraal station van Antwerpen in beeld brengt. Hij mag met deze kortfilm zelfs de grote prijs van de jury op het Festival van de Belgische Film in ontvangst nemen.

Robbe De Hert komt niet veel later in Antwerpen in contact met filmgroep 58 met leden zoals Rik Kuypers, Herman Wuyts en Paul De Vree. Dankzij de banden die hij met de groepering heeft kan hij enkele kleine rollen spelen in onder andere ‘Adieu Filippi’ van Rik Kuypers en ‘De Vijanden’ van Hugo Claus.

De Hert begint in 1966 het collectief Fugitive Cinema, waar hij samen met gelijkgestemde zielen maatschappijkritische films en documentaires maakt zoals ‘S.O.S Fonske’ en ‘Camera Sutra’. Bij het grote publiek werd Robbe De Hert bekend met zijn latere langspeelfilms ‘De Witte Van Zichem’, ‘Blueberry Hill’ en ‘Zware Jongens’. Deze films gaven mee vorm aan het Vlaamse filmlandschap. 

Herbeleef de uitreiking