Viviane De Muynck

In 2017 was De Muynck eregast en mocht ze voor haar acteerprestaties en prachtige carrière de Outstanding Achievement Award in ontvangst nemen. Barbara Sarafian, collega-actrice en goede vriendin, verzorgde de laudatio.

De ‘grand dame’ van de Vlaamse film- en theaterwereld is ongetwijfeld Viviane De Muynck. Ze speelde in talloze theatervoorstellingen en vertolkte verschillende glansrollen. Viviane De Muynck studeerde toneel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Haar debuut maakte ze dan ook op de planken, waar ze samenwerkte met met Maatschappij Discordia, Ivo Van Hove en Jan Joris Lambers. In 1987 mocht ze de Theo d’or in ontvangst nemen voor haar rol Martha in ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’, in een regie van Sam Bogaerts. Begin de jaren 90 komt ze in contact met Jan Lauwers, artistiek directeur van Brusselse theatercollectief Needcompany, met wie ze veelvuldig zal samen werken. Momenteel is ze dan ook vooral te zien in voorstellingen van Needcompany. In 2006 kreeg ze de Vlaamse Cultuurprijs voor podiumkunsten. 

Naast haar présence op de planken is De Muynck ook vaak te bewonderen op het grote en kleine scherm. Zo speelde ze mee in verscheidene films zoals ‘Een ander zijn geluk’, ‘Swooni’, ‘Tot Altijd’, ‘Vincent & Theo’. Ze werd twee keer genomineerd voor het Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival van Utrecht. De Muynck werd in 2014 bekroond met de Ensor voor Beste Actrice in een Bijrol.

Herbeleef de uitreiking