Grenzenloos netwerken

Op vrijdag 3 februari lanceert Filmfestival Oostende een nieuw platform voor Nederlandse en Vlaamse film- en televisiemakers, producers en vertegenwoordigers van omroepen en streamers maar ook de Industry Speeddates staan die dag op het menu. Ontdek hieronder het volledige programma. 

10.00 uur - 12.00 uur

Industrie Speeddates

FFO en Sabam for Culture slaan de handen in elkaar en presenteren de Industrie Speeddates. Heel de voormiddag krijgen industrie professionals uit Vlaanderen en Nederland de kans om elkaar te ontmoeten. Open voor zowel film- als televisiemakers, scenaristen, regisseurs producenten en acteurs maar ook zenders en streamers worden uitgenodigd.

Sabam for culture

Met de steun van Sabam for culture.

Inschrijven in drie stappen

1. Maak via ons platform een zo volledig mogelijk profiel aan.

De Industrie Speeddates wordt enkel voor professionals opengesteld. Maak een account aan op Eventival en vermeld de projecten waar je laatst aan hebt meegewerkt of verwijs door naar je website of IMDb-pagina. Vermeld ook zeker waar jij of je organisatie naar opzoek zijn. Aanmelden kan tot en met vrijdag 27 januari.

2. Schrijf je in.

Eens je profiel is aangemaakt, vind je op de home-pagina het formulier 'Inschrijving Industrie Speeddates' terug. Vul hier al de nodige info in. 

3. Is de interesse wederzijds, dan heb je een match! 

Indien beide partijen interesse hebben om elkaar te spreken, heb je een match. Je hebt steeds 15 minuten de tijd om hem/haar/hun te overtuigen om later verder of langer te spreken.

13.00 uur - 18.00 uur

Awards Ceremonie FFO23

Wie wordt door de Unie van de Filmkritiek met de UFK-prijs beloond en welke film binnen de SOON!-, COOP!- en LOOK!-competities wordt tot Beste Film van de respectievelijke selecties bekroond. 

Festival directeur Peter Craeymeersch maar ook juryvoorzitters Jaco Van Dormael, Wim Willaert, Cecilia Verheyden en kortfilmjury Anthony Van Biervliet, Amina Hatimm en Camille Ghekiere delen hun favoriet. 

Grenzenloos Netwerken

Reeds 7 jaar werkt Filmfestival Oostende aan het project Nederland Buurland. Nederlandse films kregen een platform en presentatie moment tijdens FFO en het festival werkte samen met de Nederlandse collega's om de vertoning van Vlaamse films op Nederlandse festivals te promoten. Op deze manier bouwt FFO al enige tijd aan een Vlaams-Nederlands netwerk in de audiovisuele sector. Na de lancering in Oostende ontmoeten we elkaar na de zomer van 2023 op Nederlands Film festival in Utrecht.

Grenzenloos Netwerken is binnen 'Nederland Buurland' een nieuw initiatief waarmee we het netwerk uitbreiden naar makers van TV-series en animatie.

Tijdens deze eerste editie van Grenzenloos Netwerken gaan we in discussie over de verschillende mogelijkheden van samenwerking en hindernissen die daarbij kunnen optreden. Wat zijn bij televisiereeksen de succesfactoren voor een succesvolle Vlaams-Nederlandse coproductie? Welke rol spelen scenario, cast, financiering en samenwerking tussen de zenders? Kan een uitgebalanceerd scenario samen met een evenwichtige cast vermijden dat we remakes van elkaars series en films gaan maken? Is het wettelijk kader voor Vlaams-Nederlandse samenwerking goed geregeld of moeten er nog hobbels worden weggewerkt? Welke incentives kunnen de samenwerking verder bevorderen? Hoe zit het met de werkomstandigheden: zijn die op dezelfde manier geregeld, en waarom staat de Nederlandse sector verder op het gebied van inclusie? Hoe vermijden we typecasting, een regelmatig voorkomend probleem bij animatie?

Het productieproces: de financiering en het juridische kader (Dactylo)

Met inleiding door Tim Oliehoek (casestudy ‘Arcadia’) en Lieven Trio als moderator.

Regisseur Tim Oliehoek zal het debat van het productieproces inleiden. Enerzijds gaat hij kort in op wat zijn ervaringen zijn bij het maken van de near-fiction reeks ‘Arcadia’ – wat ging goed, wat kon beter? Anderzijds doet hij zijn verwachtingen uit de doeken over het debat en welke vragen hij graag beantwoord zou zien. 

In het debat van het productieproces worden onder andere de volgende vragen behandeld: Wat zijn bij televisiereeksen de succesfactoren voor een succesvolle Vlaams-Nederlandse coproductie? Hoe verloopt de financiering? Wat kunnen de zenders bijbrengen? Daarbij gaan ze dieper in op het wettelijke kader voor Vlaams-Nederlandse samenwerking. Is dat goed geregeld of moeten er nog hobbels worden weggewerkt? Tot slot wordt naar de toekomst gekeken, want welke incentives kunnen de samenwerking verder bevorderen?

sprekers: Helen Perquy, Fleur Winters, Ivy Vanhaecke en Karla Puttemans.

Het productieproces – artistiek: Casting, scenario (Dactylo)

In het productieproces neemt ook het artistieke deel een belangrijk plaats in. Het debat focust op welke rol het scenario speelt t.o.v. de cast. Kan een uitgebalanceerd scenario samen met een evenwichtige cast vermijden dat we remakes van elkaars series en films gaan maken? En hoe zit het met de werkomstandigheden: zijn die op dezelfde manier geregeld, en waarom staat de Nederlandse sector verder op het gebied van inclusie? Casten is een belangrijk onderdeel van het productieproces, maar hoe vermijden we typecasting, een regelmatig voorkomend probleem bij animatie? En hoe kan je tot de perfect blended cast komen?

Sprekers: Nico Moolenaar, Wouter Bouvijn, Philippe De Schepper, Sien Josephine Teijssen en Vanessa Henneman.

Distributie en publieksbereik: de samenwerking tussen zenders en streamers (Dactylo)

Het laatste debat gaat dieper in op de volgende vragen: hoe bepalend kunnen/willen streamers zijn in de opmaak van het scenario en de samenstelling van de cast? Hoe kan het publieksbereik gemaximaliseerd worden? En welke parameters (algoritmes) worden ingezet om het succes van een project te vergroten?

Sprekers: Anouk Mertens, Charlotte van Hassel, Dorien Rausch en Dorien Laseure. 

16.30 uur

Uitreiking Ensor voor uitzonderlijke verdiensten Joop Daalmeijer, met aansluitend een industrie drink aangeboden door BCOH (Panoramzaal)

deBuren

Met de steun van deBuren

Belangrijke informatie

  • Locatie: De Grote Post - Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
  • Datum: 03/02/2023
  • Duur: 10.00 uur - 18.00 uur

Deze dag komt tot stand in samenwerking met Sabam for Culture, deBuren en Departement Cultuur, Jeugd en Media van Minister Benjamin Dalle.

Prijzen

  • Inclusief lunch en drank (professionals) - 15,00 EUR
  • Inclusief lunch en drank (studenten) - 13,00 EUR
  • Industrie-, pers- of studentenaccreditatie - GRATIS