LOOK!-competitie 2019

In de LOOK!-competitie gaat een internationale professionele jury op zoek naar de Beste Film, waarin het beeld op een opvallende of invloedrijke manier het verhaal tot een hoger niveau tilt. Er worden ook prijzen uitgereikt aan de Beste Director of Photography, Beste Scenario & de UFK- Persprijs, gekozen door de Unie van de Filmkritiek.

Winnaars

De jury bekroonde unaniem The invisible life of Eurídice Gusmão van regisseur Karim Aïnouz met de LOOK!  - award voor Beste Film:  

“Het woord “beste” moet natuurlijk sterk gerelativeerd worden in een dergelijke sterke competitie, maar in The invisible life of Euridice Gusmao komt de cinematography en de production design zeer geloofwaardig samen met het verhaal dat zich uitspant over een halve eeuw in Rio de Janeiro.  Alsof er impressionnistisch geschilderd wordt met het medium film, waar de innnerlijke wereld van de jonge zusjes zich geloofwaardig in het beeld vertaalt. De franse Hélène Louvart als DOP en de Brasiliaan Rodrigo Martirena als production designer, brengen je onvertwijfeld in het Rio van de jaren '50, om te stranden in 2018. Hier heeft Ainouz Karim een meesterwerk neergezet waar onconventionele emoties je kidnappen en als observerend personnage in de lokaties met levende personnages achterlaten. Betoverend!”

Naast Beste Film werden ook Beste DOP en Beste Production Design uitgereikt. De winnaar voor Beste Production Design is Parasite van regisseur Bong Joon-ho met als art director Ha-Jun Lee. Hierover zei de jury:

“Het wisseld springen tussen de verschillende klassen van rijk en arm is haast bijbels vertaald in de art design van de film. Een parel van waanzin en geloofwaardigheid met een gevaarlijke keuze van humor en een onderliggende snijdende waarheid. Grandioos!”

De prijs voor Beste DOP gaat naar de Belgische Oscar-inzendig voor dit jaar, Nuestras Madres van Cézar Diaz: 

“Nuestras madres” heeft ons bekoord door de ingehouden maar zeer bescheiden magie in het camera werk van Virginie Surdej. Nothing in your face maar elegant en haast terughoudend waarheidsgetrouw! Eerlijk!

Selectie

  • "Parasite van Bong Joon-ho
  • "Bacurau van Kleber Mendonça Filha en Juliano Dornelles
  • "The Invisible Life of Eurídice Gusmão van Karim Aïnouz
  • "Portrait de la jeune fille feu van Céline Sciamma
  • "Evge van Nariman Aliev
  • "Lillian van Andreas Horvath
  • "Nuestras madres van Cesar Diaz