Officiële competities

Tijdens Filmfestival Oostende (FFO) worden jaarlijks prijzen uitgereikt in verschillende competities. Naast de befaamde LOOK!-competitie, waarin visuele parels met een sterk verhaal in de schijnwerpers gezet worden, organiseren we sinds 2022 ook de COOP!-competitie voor Nederlandse en Vlaamse coproducties; unieke films die dankzij een internationale samenwerking kunnen worden gerealiseerd. Ook nieuw sinds 2022 is de SOON!-competitie waarbij de focus ligt op films van jonge filmmakers die het bijzonder goed gedaan hebben op grote internationale festivals. Daarnaast verwelkomen we zowel Vlaams aanstormend talent als gevestigde filmmakers in onze Kortfilmcompetitie.

LOOK!
Competitie

LOOK!-competitie

Visueel sterke verhalen, dat is waar het in de LOOK!-competitie om draait. Meer dan in eender welke andere competitie in Europa wordt het werk van de Director of Photography (D.O.P.) en het Production Design Team centraal gesteld. Want een sterk verhaal staat of valt niet alleen met het werk van de regisseur en de acteurs. Een film maken is een team effort, waarbij de D.O.P. en het productieteam ‘de look’ van het eindproduct bepalen. 

SBC

The Belgian Society of Cinematographers (SBC) is trotse partner van de LOOK!-competitie.

COOP!
Competitie

COOP!-competitie

COOP! staat voor ‘cooperate’. In een klein land als België is samenwerken met producenten uit het buitenland onontbeerlijk om filmprojecten tot een goed einde te brengen. Deze samenwerkingen zijn soms inhoudelijk, via een uitwisseling van kennis en talent, soms bestaan ze eerder uit financiële noodzaak. In de COOP!-competitie willen we hulde brengen aan de beste coproducties van België en Nederland. 

Camalot

Camalot is trotse partner van de COOP!-competitie en schenkt 7.500 EUR.

SOON!
Competitie

SOON!-competitie

In 2022 organiseerden we voor het eerst de SOON!-competitie. In deze competitie bekronen we een nieuwe generatie filmmakers die met hun eerste of tweede film hoge ogen gooien op prestigieuze internationale festivals. Dit zijn films waarin eigentijdse thematieken centraal staan en zich middenin de leefwereld van jongvolwassenen afspelen. Deze titels krijgen een speciale plaats in het FFO-programma en maken bovendien kans op de SOON! Award voor Beste Film.

Kortfilm
Competitie

Kortfilmcompetitie

Veel jong talent zet de eerste stappen in de filmwereld via een kortfilm. FFO geeft ook nieuwe makers de kans om frisse, verrassende en esthetische producties voor te stellen aan het grote publiek en pakt sinds 2018 uit met een competitie voor Vlaamse kortfilms.

Een jury van professionals uit de sector kiest zijn favoriet uit een selectie van tien korte films. Onder anderen regisseur Cecilia Verheyden, actrices Emilie De Roo en Nora Dari en scenarist Angelo Tijssens vervulden deze rol in het verleden.

Camalot

Camalot is trotse partner van de Kortfilmcompetitie en schenkt een materiële ondersteuning t.w.v. 12.000 EUR aan de winnaars.

Flow

Flow is trotse partner van de Kortfilmcompetitie en schenkt een postproductiepakket aan de winnaar.

Amplo

Amplo is trotse partner van de Kortfilmcompetitie en schenkt een geldprijs van 2.500 EUR aan de winnaar.

Titles

Titles is trotse partner van de Kortfilmcompetitie.

UFK-Persprijzen
Competitie

UFK-Persprijzen

Ook leden van de pers kunnen hun festivalfavorieten in de bloemetjes zetten. De Unie van de Filmkritiek (UFK) reikt tijdens het festival de UFK-Persprijzen uit. Deze kenners, die beroepsmatig naar films kijken en er hun gegronde mening over geven, beoordelen alle films uit de internationale competities van het festival: LOOK!, COOP! en SOON!.

UFK - UCC

Deze prijzen worden uitgereikt door UFK.

Nationale Loterij Publieksprijs
Competitie

Nationale Loterij Publieksprijs

Alle films die vertoond worden tijdens FFO maken kans op de Nationale Loterij Publieksprijs. Elke bezoeker krijgt een stemformulier en bepaalt zo mee welke film tot de publieksfavoriet van het festival wordt uitgeroepen.

Nationale Loterij

Nationale Loterij is trotse partner van de publieksprijs.