6 redenen om een bezoek te brengen aan FAAR, het non-fictieboekenfestival

Van 7 tot en met 10 maart gaan tachtig auteurs uit binnen- en buitenland voor anker in Oostende, de Stad aan Zee, om met elkaar en met het publiek in dialoog te treden. FAAR tast de grenzen van non-fictie af en zet in op denken en doen. Deze 6 toppers op non-fictieboekenfestival FAAR moét je gezien hebben.

Het jaar van de waarheid: Tom Lanoye, Anton Jäger en Bas Heijne over nationalisme

Als we de actuele verkiezingspeilingen mogen geloven, viert het nationalisme hoogtij dit verkiezingsjaar. Vlaams Belang zou zomaar de grootste partij van Vlaanderen kunnen worden. Hoe zijn we (weer) op dit punt beland? En hoe moet het verder vanaf hier?

Drie intellectuele zwaargewichten, Bas Heijne, Tom Lanoye en Anton Jäger, buigen zich op FAAR over 'het spook van het nationalisme', helemaal terug van nooit echt helemaal weggeweest. Knack-journalist Tex van Berlaer leidt het gesprek in goede banen.

Koop tickets

Voorproevers

Radio 1 Voorproevers LIVE met Annemie Peeters, Wouter Deprez en Xavier Tricot

Kom naar de live uitzending van Voorproevers tijdens FAAR! Voorproevers is een programma en een podcast van Radio 1, waarin we een eigenzinnige keuze maken uit het non-fictie aanbod van boeken, podcasts en documentaires. Kortom: een ideale match voor FAAR! Kom naar de live uitzending van Voorproevers met Annemie Peeters. Haar gasten zijn comedian en FAAR-verrekijker Wouter Deprez en met kunstenaar en Ensorkenner Xavier Tricot.

Koop tickets

Over leven en werk: Stefan Hertmans en Bas Heijne in gesprek met Guinevere Claeys

Een primeur: Bas Heijne en Stefan Hertmans samen op een podium voor een richtinggevend gesprek over leven en werk. Beide auteurs zijn scherpe, kritische getuigen van hun tijd en weten als geen ander woorden te geven aan de tijdsgeest. Ze blikken ze terug op een schrijverscarrière die inmiddels enige decennia omspant, waardoor ze niet één, maar meerdere tijden zagen passeren. Guinevere Claeys, mede-curator van FAAR, leidt de dans.

Koop tickets

FAAR

Apocalypsofie: Lisa Doeland in gesprek met Paul Verhaeghe

Lisa Doeland confronteert ons in haar boek Apocalypsofie met het illusoire karakter van de ‘Groene droom’. Filosoferen, volgens Socrates en Montaigne, is leren sterven. In tijden van ecologische crisis moeten we echter niet alleen onze sterfelijkheid, maar ook onze 'uitsterfelijkheid' onder ogen zien. Hoe kan filosofie ons leren om uit te sterven? Paul Verhaeghe las het boek en schreef er een bevlogen en geëngageerde bespreking over op zijn boekenblog.  Tine Hens modereert op FAAR deze ontmoeting tussen beiden.

Koop tickets

Tony de zieke pony: leven en werk van Hugo Matthysen: 

Boecht van dunaldy, Foorwijf en Tony, de zieke pony zijn enkele van de vele iconische songs die Hugo Matthysen schreef en zong. Voor het allereerst zijn de beste teksten samengebracht in een relevant en aantrekkelijk boek. De songs van Hugo Matthysen zijn stuk voor stuk literaire parels: hilarisch, ontroerend en geniaal spitsvondig. De manier waarop de schrijver, zanger en filosoof goochelt met taal, is volstrekt uniek. Melissa Giardina gaat met hem in gesprek over zijn leven, zijn werk en de vele verhalen die schuilgaan achter zijn meeslepende hits.

Koop tickets

De publieke historicus, met Bruno De Wever en Koen Aerts, Elly McCausland en Jonas Roelens:

Geschiedenis is actueler dan ooit! Historische games en films gaan viraal, politici praten mee, maar in het onderwijs staat het vak onder druk en aan de universiteiten lijdt het historisch onderzoek onder hyperspecialisering, verengelsing en ver doorgedreven marktdenken. Hoe kunnen historici nog in dialoog gaan met de samenleving? Ontdek het op FAAR, waar Bruno De Wever en Koen Aerts in gesprek gaan met Elly McCausland en Jonas Roelens. 

Koop tickets

Programma

Benieuwd naar het volledige programma van FAAR? Maak je FAAR-planning met ons handig blokkenschema!