FFO en BNP Paribas Fortis ondersteunen jonge makers bij hun eerste speelfilm

Tijdens FFO23 gingen vier deelnemers - Livia Perneel, Céline Timmerman, Luciënne Venner & Dwight Fagbamila - samen aan de slag  met hun scenarioproject in het REwriteIT Feature ScriptLab - presented by BNP Paribas Fortis. REwriteIT is een elf maanden durend ontwikkelprogramma voor scenaristen die werken aan hun eerste of tweede speelfilm.

​  ​REwriteIT Feature ScriptLab

Livia Perneel (acteur en regisseur) en Céline Timmerman (acteur en theatermaker) namen deel, omdat de nood er kwam om hun eerste draft met collega’s te delen: “Ik was op een moment gekomen dat ik feedback nodig had. Je leeft zo lang in een cocon, alleen met je scenario. Het was tijd om dat te confronteren met andere meningen." vertelt Livia. Céline ziet als enthousiast theatermaker ‘het samen doen’ als iets heel waardevol: “Een schrijfproces doorloop je vaak alleen. Het is fijn om samen ruimte te creëren, een soort atmosfeer waar vertrouwen is om samen aan je scenario te werken.”.

Het startpunt van REwriteIT zijn (mini)treatments en gedurende het Lab wordt toegewerkt naar een eerste of tweede versie van een compleet scenario. Het Lab omvat twee meerdaagse residenties met Writers Rooms, masterclasses en improvisatie sessies met acteurs. “Het was de eerste keer dat we ons scenario confronteerden met spelers. Het waren allemaal acteurs die er super veel zin in hadden, dus dat was echt wel enorm verrijkend ", vertelt Livia.

Stijn Coninx

REwriteIT wordt geleid door coaches Stijn Coninx en Jolein Laarman: van een eerste treatment - een uitvoerige en gedetailleerde beschrijving van de inhoud en het verloop van een film - tot de eerste versie van een compleet scenario. Dwight Fagbamila (filmmaker): “We werken met twee coaches, een Nederlandse en een Belgische. Het is heel interessant om die twee verschillende stijlen te zien, die sluiten elkaar goed aan.”.

Na de eerste residentie tijdens Filmfestival Oostende wordt met elke deelnemer een persoonlijk ontwikkelplan besproken. Tussen de twee residenties vinden er online sessies plaats met de coaches. Luciënne Venner (filmmaakster, performer en kunstenaar): “Komende maanden gaan we online individueel aan de slag met onze coaches en in september komen we terug samen tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.”. De deelnemers kijken ernaar uit om de vooruitgang van hun projecten met elkaar te delen. “Ik hoop dat we dan veel verder zijn, misschien zelfs al een scenario hebben. Over enkele maanden is dat, dus we gaan zien.” getuigt Dwight.

Video

Deelnemers: Livia Perneel, Céline Timmerman, Luciënne Venner & Dwight Fagbamila

Coaches: Stijn Coninx & Jolein Laarman

Met de steun van BNP Paribas Fortis

REwriteIT Feature ScriptLab is mogelijk gemaakt dankzij onze trouwe partner BNP Paribas Fortis. Als grote cinemafan grijpt BNP Paribas Fortis elke kans om jong talent te ondersteunen in het traject naar het witte doek. #EnablePeopleToGrow

REwriteIT: Feature ScriptLab is een elf maanden durend ontwikkelprogramma voor scenaristen die werken aan hun eerste of tweede speelfilm. Het startpunt van REwriteIT zijn (mini)treatments en gedurende het Lab wordt toegewerkt naar een eerste of tweede versie van een compleet scenario. Het Lab omvat twee meerdaagse residenties met Writers Rooms, masterclasses, improvisatie sessies met acteurs en coaching-sessies in Oostende (België) en Utrecht (Nederland). Tussen de twee residenties vinden er online sessies plaats met de coaches.