Filmfestival Oostende en CineSud richten ScriptLab op

Filmfestival Oostende en CineSud bundelen de krachten en presenteren een nieuw, interdisciplinair ScriptLab voor eerste of tweede speelfilmscripts: REwriteIT powered by BNP Paribas Fortis.

ScriptLab

Scenaristen die werken aan een eerste of tweede speelfilm

REwriteIT: Feature ScriptLab is een elf maanden durend ontwikkelprogramma om scenaristen te ondersteunen. Het startpunt van REwriteIT zijn (mini)treatments - korte, inspirerende ontmoetingen met de andere kandidaten - en gedurende het Lab wordt toegewerkt naar een eerste of tweede versie van een compleet scenario. Na de eerste residentie wordt met elke deelnemer een persoonlijk ontwikkelplan bepaald. Het Lab omvat onder meer twee meerdaagse residenties met Writers Rooms, masterclasses, improvisatie sessies met acteurs en coaching-sessies in Oostende (België) en Roermond (Nederland). Tussen de twee residenties vinden er online coaching-sessies plaats met gerenommeerde coaches. De coaches en het programma van deze eerste REwriteIT-editie worden spoedig bekend gemaakt.

Een volgende stap

Na drie eerdere ScriptLab-edities is het REwriteIT-programma een uitbreiding van de vorige programma's. Het programma richt zich dit jaar nadrukkelijk op de Vlaamse en Nederlandse filmmakers en de samenwerking tussen beide filmlanden. Zowel tijdens Filmfestival Oostende als tijdens het SHIFT Film Forum in Roermond worden residenties georganiseerd waar naast coaching, masterclasses en Writers Rooms ook ontmoetingen met de Vlaamse en Nederlandse filmsector centraal staan. 

Na de drie eerste succesvolle edities van het ScriptLab stonden we voor de keuze: gaan we op eenzelfde voet verder, of proberen we onze ambities weer verder te verleggen? In lijn met onze grensoverschrijdende ambities én het feit dat er de afgelopen edities al meer en meer Vlaamse inzendingen binnen kwamen, zijn we op zoek gegaan naar strategische samenwerkingspartners in onze grensregio. Het afgelopen jaar hebben we meerdere gesprekken gevoerd met Filmfestival Oostende en zijn we tot deze mooie samenwerking gekomen, die een grote meerwaarde gaat zijn voor zowel de deelnemers uit Nederland als Vlaanderen en het programma kwalitatief een nieuwe boost geeft. We kijken uit naar de start van het traject tijdens Filmfestival Oostende eind januari 2023!

Anna Demianenko (Talent Manager CineSud)

Powered by BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis is trotse partner van CineSud ScriptLab.

Deadline nadert

Filmmakers kunnen hun project nu insturen voor deelname aan het Lab. Inzenden kan tot en met 11 december 2022. Er is ruimte voor twee Nederlandse en twee Vlaamse makers voor deze eerste editie van REwriteIT.

Aanvragen dienen in het Nederlands te worden ingestuurd. Deelname staat open voor filmmakers uit Nederland en Nederlandstalig België. De vier geselecteerde plannen worden op woensdag 11 januari 2023 bekend gemaakt. De kosten voor deelname aan het Lab bedragen €1.500 (excl. BTW). Een deel van de deelnamekosten wordt mogelijk vergoed door je nationale of regionale filmfonds, informeer naar de mogelijkheden. Voor eerdere edities van het CineSud ScriptLab was dit bijvoorbeeld mogelijk via het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Limburg Film Fonds.