The Father

Geregisseerd door Florian Zeller
Bekijk de trailer

Speeldata

di 06.08.202420u30

‘The Father’ is een fascinerend portret van Anthony, een ouder wordende man die worstelt met dementie. Zijn dochter Anne probeert voor hem te zorgen, terwijl hij steeds meer grip op de realiteit verliest. Anne zoekt een verzorgster voor haar vader, die elke hulp afwijst. De kijker beleeft het verhaal door zijn ogen en voelt zijn verwarring. Op die manier biedt de film een ontroerende en vaak hartverscheurende blik op de impact van dementie, zowel op de patiënt als op de mensen om hem heen. Hopkins' briljante vertolking leverde hem zijn tweede Oscar op en Florian Zeller won de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario.

Vanden Broeckes keuze heeft een bijzondere betekenis: “Ik bewonder regisseurs die hun eigen materiaal schrijven. Het feit dat 'The Father' oorspronkelijk een theaterstuk was, vind ik geweldig omdat het de diepe emotionele lagen en het krachtige verhaal nog meer benadrukt. En met Anthony Hopkins en Olivia Colman in de hoofdrollen, die zijn gewoon fenomenaal. Hopkins brengt een indrukwekkende intensiteit en kwetsbaarheid naar zijn rol, wat zijn Oscarwinnende prestatie meer dan verdient. Colman weet met haar vertolking de complexiteit en liefde van haar personage tastbaar te maken. Tel daarbij de prachtige muziek van Ludovico Einaudi op, samen maakt dit van de film een ongelooflijk meesterwerk met een diepe emotionele impact."

Speelduur
97 min
Cast
Anthony Hopkins, Olivia Colman
Land
Groot Brittannië, Frankrijk
Genres
drama, mysterie
Taal
Engels
Ondertitels
Nederlands
Thema
Anthony Hopkins and Olivia Colman star in Florian Zeller’s ingenious, subtly hallucinatory chamber drama about a man’s slide into dementia.

Toronto (TIFF)

Special Presentations, 2020

San Sebastian

Perlak Section - City of Donostia / San Sebastian Audience Award , 2020