Green Border (Zielona Granica)

Geregisseerd door Agnieszka Holland
Bekijk de trailer

Een Syrisch gezin dat asiel zoekt en op weg is naar Zweden en een lerares Engels uit Afghanistan die richting Polen trekt, raken verstrikt in een moerassig gebied ter hoogte van de zogenaamde ‘groene grens’ tussen Wit-Rusland en Polen. Overgeleverd aan de gewelddadige methoden van de grenspolitie groeit langzaamaan het besef dat ze de speelbal zijn van een verborgen politieke agenda. In Polen brengt het lot hen samen met verschillende plaatselijke inwoners: Julie, die haar comfortabele leven inruilt voor humanitair werk als activist en Jan, een jonge grenswachter die binnenkort vader wordt.

Agnieszka Hollands aangrijpende zwart-witfilm toont een belangrijk aspect van de vluchtelingencrisis en is een pleidooi voor menselijkheid. ‘Green Border’ won de Special Jury Prize op het filmfestival van Venetië.

Speelduur
152 min
Cast
Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Joely Mbundu, Aboubakr Bensaihi
Scenarist
Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz, Agnieszka Holland
Director of Photography
Tomasz Naumiuk
Land
Polen, Frankrijk, Czechia, Wit-Rusland, België
Genres
drama
Taal
Pools, Arabisch, Engels, Frans
Ondertitels
Nederlands, Frans
Thema
“Green Border is one cinematic step toward rectifying that imbalance while acknowledging that, all over the world, thousands of people have died while trying to escape poverty and conflict” - The Hollywood Reporter

Toronto - TIFF 2023

Centrepiece, 2023

Venice - Biennale 2023

Official Selection - Competition, 2023

New York FF 2023

Main Slate, 2023

Busan IFF 2023

Icons, 2023

Zurich FF 2023

Border Lines, 2023