Oscarnominaties op Filmfestival Oostende

Dit jaar worden de Academy Awards voor de 95e keer uitgereikt in Hollywood. In aanloop naar het gala dat op 12 maart plaatsvindt, werden de nominaties bekendgemaakt. Filmfestival Oostende is trots dat heel wat genomineerden ook deel uitmaken van het festivalprogramma. De absolute blikvanger is natuurlijk de nominatie van ‘Close’ voor ‘Beste International Film’ - nog maar de vijfde Belgische film die daarin slaagt-, maar dat is niet alles. Ontdek welke films uit de selectie kans maken op een Oscarbeeldje.

Close

Aan sterke acteerprestaties geen gebrek op Filmfestival Oostende. Maar dit jaar wordt dat extra in de verf gezet met maar liefst twee nominaties binnen de categorie ‘Beste Mannelijke Hoofdrol. Brendan Fraser solliciteert met zijn come back in ‘The Whale’ meteen naar een Oscar. In ‘Aftersun’ ging de prestatie van Paul Mescal (bekend van o.m. ‘Normal People’) niet onopgemerkt voorbij, met een nominatie tot gevolg. 

Michelle Williams vertolkt met verve de rol van Mitzi Fabelman in ‘The Fabelmans’ en werd genomineerd in de categorie ‘Beste Vrouwelijke Hoofdrol’. Binnen de categorie ‘Beste Vrouwelijk Bijrol’ is Hong Chau van ‘The Whale’ een van de kanshebbers op het felbegeerde beeldje en Judd Hirsch van ‘The Fabelmans’ maakt dan weer kans op een beeldje voor ‘Beste Mannelijke Bijrol’. 

The Fabelmans’ sleepte zeven nominaties in de wacht met als uitschieter ‘Beste Film’. Naast de bovenstaande werd ook regisseur Steven Spielberg genomineerd, de muziek van John Williams binnen ‘Beste Originele Muziek’, in de categorie ‘Beste Productieontwerp’ met productieontwerper Rick Carter en setdesigner Karen O'Hara, en in de categorie ‘Beste Originele Scenario’ met Steven Spielberg en Tony Kushner. 

Ook ‘Women Talking’ van Sarah Polley dingt mee naar de hoofdprijs ‘Beste Film’ en binnen de categorie ‘Beste Bewerkte Scenario’. De hardvochtige documentaire ‘All the Beauty and the Bloodshed’ van Laura Poitras maakt kans op de ‘Beste Documentaire’.

Verder werd ‘The Whale’ ook nog genomineerd binnen de categorie ‘Beste Grime en Haarstijl’.

Oscarnominaties