Een vleugje Oscars op Filmfestival Oostende

Jaarlijks kijkt de hele wereld reikhalzend uit naar de verkiezingen van de Academy Awards - de Oscars. Tijdens de hoogmis van films die in 2022 zijn uitgebracht, reikt de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences de felbegeerde Oscarbeeldjes uit aan de strafste realisaties. Voor de 95e editie werden onlangs de shortlists bekendgemaakt en heel wat inzendingen maken deel uit van de FFO23-programmatie. Wij bundelden hier de opvallendste films die kans maken op een Oscar én vertoond worden tijdens Filmfestival Oostende.

Shortlist

Op zondag 12 maart weten we wie met een Academy Award mag pronken. Hoewel de nominaties pas op 24 januari worden bekendgemaakt, gaf de ‘Academy’ al de shortlist vrij voor 10 categorieën. En zit heel wat moois in.

De verbluffende film ‘Close’ van regisseur Lukas Dhont was de Belgische inzending en wist zich te verzekeren van een plekje bij de laatste vijftien kanshebbers. ‘Close’, dat kans maakt op de Academy Award voor Beste Internationale Film, krijgt het gezelschap van ‘Retour à Séoul’ - de Cambodjaanse inzending - van Davy Chou en de Marokkaanse inzending ‘Le bleu du caftan’ van Maryam Touzani. De drie films maken deel uit van het programma van FFO23.

In de categorie Academy Award voor Beste Documentaire werd ‘All the Beauty and the Bloodshed’ van Laura Poitras geselecteerd. De sublieme documentaire volgt hoe kunstenares Nan Goldin de wanpraktijken in de farmaceutische industrie blootlegt met gevaar voor eigen leven. ‘All the Beauty and the Bloodshed’ was de winnaar van de Gouden Leeuw, de hoofdprijs, op het filmfestival van Venetië, en maakt niet alleen kans op een Oscar, maar wordt ook getoond op Filmfestival Oostende.

De terugkeer van Brendan Fraser - onherkenbaar met een maatje meer - in het aangrijpende drama ‘The Whale’ gaat niet onopgemerkt voorbij. De film van regisseur Darren Aronofsky maakt alvast aanspraak op de Academy Award voor Beste Grime en Haarstijl. Wij willen niet weten hoelang Fraser in de schminkstoel moest plaatsnemen, maar wel dat ‘The Whale’ opgenomen is in de FFO23-programmatie.

Binnen de awardcategorie voor Beste Originele Muziek vinden we twee films terug die te zien én te horen zullen zijn op Filmfestival Oostende. ‘The Fabelmans’ van Steven Spielberg duikt deels in zijn eigen leven. Het semi-autobiografisch verhaal volgt Sammy Fabelmans die zijn droom nastreeft om cineast te worden. Niet alleen binnen de categorie voor Beste Originele Muziek, maar ook voor andere awards, wordt de film hoog aangeschreven voor de Oscars 2023. ‘The Fabelmans’ won alvast de Publieksprijs op het filmfestival van Toronto. De muziek van ‘Women Talking’ maakt ook kans op de Academy Award voor Beste Originele Muziek. Op intrigerende wijze brengt regisseur Sarah Polley het waargebeurde en ongemakkelijke verhaal van een diepgelovige en geïsoleerde stam ondersteund met een indrukwekkende film score. 

Twee films uit het programma van het filmfestival bevatten een muzieknummer dat kans maakt op een Academy Award voor Beste Originele Nummer. ‘A Man Called Otto’ met de grumpy Tom Hanks is niet alleen een hartverwarmend verhaal, maar bevat bovendien het muzieknummer ‘Til You’re Home’. De song, geschreven door Rita Wilson en David Hodges, maakt kans op een Oscar. In de film ‘Till’, over hoe Mamie Till-Mobley na de dood van haar zoon op de barricades gaat staan en de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging op sleeptouw neemt, is ‘Stand Up’ te horen waarmee ook ‘Till’ aanspraak mag maken op een Oscar. Bovendien wordt gefluisterd dat de acteerprestatie van Danielle Deadwyler als Mamie Till Mobley op niveau van een Academy Award is.

Film
  • Biografie
  • Drama
  • Geschiedenis

Net niet op de shortlist

Deze films haalden de shortlist van Beste Internationale Film net niet, maar maken wel deel uit van de FFO23-programmatie. ‘Beautiful Beings’ van de IJslandse regisseur Guðmundur Arnar Gudmundsson; de Chileense inzending ‘Blanquita’ van Fernando Guzzoni; ‘Safe Place’ van Juraj Lerotić als Kroatische inzending; de Nederlandse inzending ‘Narcosis’ van Martijn de Jong; de Iraanse inzendign  ‘World War III’ Houman Seyedi en ‘Alma Viva’ van de Portugese regisseur Cristèle Alves Meira. 

Film
  • Drama
  • Mysterie
  • Romantiek