Awards

Als apotheose van het festival worden er jaarlijks twee awards uitgereikt: de Jamies – de Vlaamse online video awards – en de Ensors – de Vlaamse film- en televisie-awards.

De Ensors

De Vlaamse film- en televisie-awards

In 2010 nam Filmfestival Oostende het initiatief voor de organisatie van een jaarlijks feest dat de opmerkelijke filmprestaties in de schijnwerpers plaatst. De Ensors stemmen overeen met het DNA van Filmfestival Oostende, dat steeds ruim de aandacht schenkt aan talent van eigen bodem. 'De Vlaamse Filmprijzen' werden 'De Ensors' en het jaarlijkse gala in Kursaal Oostende, als feestelijke afsluiter van het festival, groeide al snel uit tot een vaste waarde binnen de Vlaamse filmwereld. Naast de filmprijzen worden tijdens De Ensors ook prijzen voor de televisiesector uitgereikt.

De Jamies

De Vlaamse online video awards

Vlaanderen barst van het talent. Er wordt schitterend werk gemaakt voor film en televisie, maar ook online verschijnt er bijzonder veel straffe content. YouTube, TikTok, Instagram Stories, Reels, Twitch (en sporadisch nog eens op Facebook): Vlaamse creatievelingen benutten verschillende kanalen en vergaren bekendheid met het maken van online video’s. Sinds 2021 eren Filmfestival Oostende en de creative agency HURAE de beste online videomakers met De Jamies, een knipoog naar ‘James’ Ensor. 

Iedereen kan zijn favoriete online video maker nomineren. Na de sluiting van de inschrijvingen kiest de vakjury tien genomineerden per categorie. Daarna stemt zowel de jury als het brede publiek op de genomineerden om de winnaar per categorie aan te duiden.