COOP!-competitie 2022

In 2022 organiseerden we voor het eerst de internationale coproductie-competitie. De focus ligt op samenwerkingen of COOPerations die verder gaan dan financiële constructies, en waarbij vakmanschap en creativiteit uit de Lage Landen gebundeld worden. De selectie werd beoordeeld door een professionele jury uit de Young Talents-sectie van FFO. Zij bepaalden de winnaars in de categorieën Beste Regie, Beste Scenario en vanzelfsprekend ook Beste Coproductie.

Winnaar

De jury, die bestond uit scenarist Angelo Tijssens, frontvrouw en actrice Lara Chedraoui, regisseur Sarah Kasmi, acteur Noa Tambwe Kabati en filmmakers Kato De Boeck en Flo Van Deuren, kozen vol overtuiging voor de Belgisch-Franse coproductie 'Rien à foutre'.

Wij werden, om de grote Will Tura te quoten, verliefd op een airhostess. Cassandra (heerlijk en verraderlijk lichtvoetig gespeeld door Adèle Exarchopoulos) neemt ons mee, hoog boven de wolken, en diep, diep in de pijn van de mensen in de frontlinie van lowcost-luchtvaartmaatschappijen. 'Rien à Foutre' van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre is een diepmenselijke komedie over de echte waarde van de dingen, over thuiskomen, over afscheid nemen en terugkeren.

Jury

Juryvoorzitter Angelo Tijssens schreef samen met Lukas Dhont het scenario van 'Girl'. Momenteel werkt hij samen met Dhont aan 'Close' en met Anke Blondé aan 'Dust'. Hij maakt ook deel uit van de artistieke kern van het theatergezelschap Ontroerend Goed. 

Lara Chedraoui is de frontvrouw van de Belgische band Intergalactic Lovers (die hun nieuw album introduceren op FFO met een cineconcert) en maakt haar acteerdebuut in de tv-serie 'Lost Luggage', die in première gaat en vanaf 20 maart te zien zal zijn op Eén. 

Regisseur Sarah Kasmi maakte Rima en 'Le choix'. Ze werkt momenteel aan een humoristische tv-reeks over jongeren met een multiculturele afkomst voor Ketnet.

Noa Tambwe Kabati begon enkele jaren geleden in de hitserie 'WtFOCK', waar hij als Moyo een van de hoofdrollen vertolkte. Hij opent dit jaar samen met Koen De Bouw het festival met de film 'Nowhere' van Peter Monsaert.

Regisseur en scenarist Kato De Boeck sleepte met haar afstudeerfilm 'Provence' in 2018 heel wat prijzen in de wacht. Samen met Flo Van Deuren maakte ze de kortfilm 'Echo' voor de 'Lockdown'-reeks op Eén. 

Flo Van Deuren studeerde af aan het RITCS met de kortfilm 'Bamboe'. Samen met Kato De Boeck werkt ze momenteel aan 'Roomies', een reeks vol humor, herkenbaarheid en eerlijkheid over de zoektocht van twee twintigers naar hun identiteit die te zien zal zijn op Eén. 

Selectie 2022

Pandemie

Pandemie is trotse partner van de COOP!-competitie en schenkt 5.000 EUR aan de Beste Film en een op maat gemaakte trailer.