Meet the Masters: 'À bout de souffle' (1960) van Jean-Luc Godard met Marc Didden

In oktober brengt FFO in Meet the Masters hulde aan de recent overleden Jean-Luc Godard. Samen met Marc Didden bespreken we hét boegbeeld van de nouvelle vague. Erna genieten we samen van de film 'À bout de souffle' op het grote doek.

25
10
2022
19:00
À bout de souffle van Jean-Luc Godard

In Meet the Masters gaat FFO samen met filmkenner Anke Brouwers en een bekende Vlaamse filmprofessional op een cinefiele ontdekkingstocht door de filmgeschiedenis van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het heden. Concreet wordt er maandelijks een internationale ‘Master’ in het vak voorgesteld. Anke Brouwers kadert het werk, de periode en filmstroming waartoe de filmmaker behoort, alsook wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag. Aansluitend gaat Brouwers in dialoog met bekende Vlaamse filmprofessional. Hierbij staat de persoonlijke band met de besproken filmmaker centraal. Na het gesprek is iedereen opgewarmd en start de vertoning van een kenmerkende film uit het oeuvre van de cineast.

Over de film

In de zomer van 1959 draaide toenmalig debutant Jean-Luc Godard, met een minuscuul budget en zonder script, 'À bout de souffle'één van de meest invloedrijke naoorlogse films van de vorige eeuw. Alle klassieke 'regels' van het film maken (wat betreft montage, belichting, acteerstijl, verhaalstructuur) lapte hij aan zijn laars en het resultaat werd deze Jazzy, zelfbewuste en vorm-vernieuwende ode aan de cinema. Acteurs Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg fascineren zestig jaar later nog steeds als het fatalistische filmkoppel en de film zelf heeft nog niets aan frisheid en verleidelijkheid ingeboet.

De keuze van Marc Didden

Marc Didden acht Godard (mee) verantwoordelijk voor minstens vier van zijn filmliefdes: Jean Seberg, Anna Karina, Anne Wiazemsky en Nathalie Baye. 'À bout de souffle' is voor hem een sleutelfilm van de Franse Nouvelle Vague.