'Rien à foutre' pakt de prijs in de COOP!-competitie

Filmfestival Oostende bekroont jaarlijks verschillende films in diverse competities. Rien à foutre werd de winnaar van de nieuwe COOP!-competitie - met de steun van Pandemie.

COOP!-jury

De selectie van de COOP!-competitie werd samengesteld volgens het principe: "Think globally, act locally". De FFO-programmatoren gingen op zoek naar opmerkelijke Vlaamse en Nederlandse coproducties. De jury, die bestond uit scenarist Angelo Tijssens, frontvrouw en actrice Lara Chedraoui, regisseur Sarah Kasmi, acteur Noa Tambwe Kabati en filmmakers Kato De Boeck en Flo Van Deuren, kozen vol overtuiging voor de Belgisch-Franse coproductie Rien à foutre.  Rien à foutre komt 16 maart in de zalen.

Wij werden, om de grote Will Tura te quoten, verliefd op een airhostess. Cassandra (heerlijk en verraderlijk lichtvoetig gespeeld door Adèle Exarchopoulos) neemt ons mee, hoog boven de wolken, en diep, diep in de pijn van de mensen in de frontlinie van lowcost-luchtvaartmaatschappijen. Rien à Foutre van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre is een diepmenselijke komedie over de echte waarde van de dingen, over thuiskomen, over afscheid nemen en terugkeren.

Eervolle vermelding

Daarnaast had de jury ook nog een eervolle vermelding voor Jolein Laarman, de scenarist van Do Not Hesitate.

Haar scenario maakte ons ongemakkelijk, omdat we nergens de makkelijke uitweg vonden, omdat de grenzen tussen goed en slecht steeds meer ambigu werden gemaakt, omdat ze ons deed nadenken over de verschrikking van eenzijdig denken, over de waanzin van oorlog, over de verhalen die we onszelf vertellen.

De andere genomineerden in deze selectie waren Ennio: The Maestro van Giuseppe Tornatore, Miss Marx van Susanna Nicchiarelli, Nr. 10 van Alex van Warmerdam, Samuel's Travels van Aik Karapetian, Speak No Evil van Christian Tafdrup en The Consequences van Claudia Pinto.