'Ninjababy' overwint in de SOON!-competitie

Filmfestival Oostende bekroont jaarlijks verschillende films in diverse competities. Ninjababy werd het prijsbeest in de ook nagelnieuwe SOON!-competitie - met de steun van Sooner.

SOON!-jury

In de SOON!-competitie werden heel wat markante coming-of-ageportretten van een nieuwe generatie filmmakers geselecteerd. Toch stak er één film met kop en schouders bovenuit. De vierkoppige jury, bestaande uit regisseur, RITCS-docent en bezieler van Theater aan Zee Marc Lybaert, grafisch ontwerper Amira Daoudi en creatief duo Gus & Stella, riep het Noorse Ninjababy uit tot winnaar van deze competitie. 

Ninjababy geeft een kick! Knotsgek en verrassend. Sterk, geestig, geëngageerd. Prachtige balans tussen de gitzwarte humor en het zware thema. Maar je komt lachend uit de cinemazaal. De actrice Kristine Kujath Thorp levert een heel grappige, intrigerende en aangrijpende performance. De animaties die haar gedachten uitbeelden maken er een zeer unieke film van.

In deze film van Yngvild Sve Flikke ontdekt de 23-jarige Rakel plots dat ze al zes maanden zwanger is. De illustratrice vermoedt dat het een sluwe ninjababy is die zich al zo lang in haar buik schuilhoudt. Om Rakels conflicterende gevoelens in beeld te brengen, koos de Noorse regisseur voor een guitige mix van live-action en animatie, waarin de plagerige ninjababy letterlijk uit Rakels cartoons springt. Ninjababy verschijnt op 8 juni in de zalen.

Eervolle vermeldingen

De jury had ook nog twee eervolle vermeldingen klaar, voor Stop-Zemlia van Kateryna Gornostai en Murina van Antoneta Alamat Kusijanovic.

Stop-Zemlia brengt ons op een virtuoze manier terug naar de emotionele staat van onze adolescentie. De film is fictie, maar de psychologische profielen zijn zeer authentiek gedocumenteerd.

De prachtige cinematografie, styling, grading, affiche en muziek van Murina laten ons duiken in een hooggespannen en complexe, doch zeer herkenbare, familiale situatie, waarbij de veerkracht en de verlangens van elk personage mooi tot hun recht komen. De film blijft lang nazinderen in de gedachten als een golfbeweging die de geest blijft beroeren.

De andere genomineerden waren Luzzu van Alex Camilleri, Mon Père, le Diable van Ellie Foumbi, Sisterhood van Dina Duma, You Resemble Me van Dina Amer en Yuni van Kamila Andini.