Excursion (Ekskurzija)

Geregisseerd door Una Gunjak
Bekijk de trailer

De 15-jarige Iman bereidt zich voor op haar laatstejaarstrip naar Venetië. Verschillende ouders zijn ongerust over de reis, door het gerucht dat er het jaar voordien een meisje zwanger geworden zou zijn. Terwijl zij debatteren of hun kinderen mee zullen gaan op reis, spelen de tieners in de kamer ernaast ‘waarheid, durven of doen’. Iman, onder druk gezet door haar leeftijdsgenoten, geeft toe dat ze haar maagdelijkheid verloren is aan een jongen op wie ze verliefd is - wat later een leugen blijkt te zijn. Om niet betrapt te worden, doet Iman alsof ze zwanger is en voor ze het weet begint haar leugen een eigen leven te leiden.

Una Gunjak beeldt met ‘Excursion’ treffend uit hoe gemeen jongeren kunnen zijn tegen hun leeftijdsgenoten en isoleert de kijker samen met Iman in een beklemmend gevoel van eenzaamheid.

De kortfilm 'The Reject' maakt deel uit van het voorprogramma van de première van 'Excursion' op zondag 28 januari om 16.45 uur.

Speelduur
93 min
Cast
Asja Zara Lagumdzija, Maja Izetbegovic, Nadja Spaho
Scenarist
Una Gunjak
Director of Photography
Matthias Pilz
Land
Bosnia & Herzegovina, Kroatië, Servië, Frankrijk, Noorwegen, Qatar
Genres
drama
Taal
Bosnian
Ondertitels
Nederlands
Thema
“Gunjak displays a knack for realism, combining DP Matthias Pilz’s clean, handheld aesthetic with the unobtrusive editing from Clemence Diard to give the film its sympathetic but straightforward, level-headed tone of voice”. - Variety

Locarno Film Festival 2023

Cineasti del Presente, 2023