COOP!-competitie 2023

In 2023 organiseerde FFO voor de tweede keer de COOP!-competitie. De focus ligt op samenwerkingen of COOPerations die verder gaan dan financiële constructies, en waarbij vakmanschap en creativiteit uit de Lage Landen gebundeld worden. De selectie wordt beoordeeld door een jury met een Vlaamse filmprofessional aan het hoofd. Zij bepalen welke film bekroond wordt met de titel ‘Beste Coproductie’. Camalot is de hoofdsponsor van deze competitie.

Winnaar

De jury koos uit acht geselecteerde films voor 'Le bleu du caftan' een samenwerking tussen Marokko, België, Frankrijk en Denemarken. De Marokkaanse Oscarinzending werd overladen met lof.

Unaniem kiezen wij voor de tederheid, de liefde en de delicate zintuiglijkheid van ‘Le bleu du caftan’. Hoogstzelden weet een maker zo poëtisch de vele facetten van oprechte liefde en verdriet in beeld te brengen. In de zorgvuldig geschetste, en vooral tijdloze, arena van de medina, omringd door kleurrijke stoffen en schitterende draden die wij als kijker door het scherm konden voelen, toonden drie zielen ons de pure essentie van aanraking, intimiteit en devotie, maar ook de snijdende pijn van verlies en verdriet.

COOP!-jury

Speciale vermelding

De jury stond erop nog een speciale vermelding te geven aan ‘Burning Days’ van regisseur Emin Alper

De eeuwige strijd tussen klimaat en de mens, de spanningen in een kleine gemeenschap en de onmacht in onszelf om toe te geven aan het duistere in ons allen - het kleine dorp in Turkije toonde ons de huidige problematieken van de wereld, maar ook de valkuilen die komen kijken bij een machtspositie en het perspectief van de outsider met principes in een conservatief, corrupt systeem.

COOP!-jury

Jury

Juryvoorzitter Wim Willaert werd geboren aan ‘t zeetje, maar ook op het scherm voelt hij zich thuis. ‘Offline’, ‘Red Sonja’, ‘Bevergem’, ‘Eigen Kweek’, ‘Cargo’ en ’Undercover’ is slechts een greep uit de indrukwekkende loopbaan van de immer sympathieke acteur en muzikant.

Sarah Lederman is een filmmaakster gespecialiseerd in documentaire en fictie. Met kortfilms als ‘Miriam’, ‘Cocon’ en ‘les Racines de l’Eau’ was ze op internationale filmfestivals te zien en werd ze regelmatig bekroond. In 2021 won ze de prijs voor ‘Beste Kortfilm’ op Filmfestival Oostende met ‘les Racines de l’Eau’. 

Ann Clauws is een van de trouwste leden van het preselectieteam. In de aanloop naar het festival hielp ze mee om uit het grote aanbod aan film de selectie van internationale titels te vervolledigen. 

Sterre de Jong zet zich gepassioneerd in voor filmfestivals en is ook documentairemaakster. Ze modereert veel (film)events en is Hoofd Professionals & Talent bij het Nederlands Film Festival. 

Jade Olieberg uit Rotterdam is actrice en te zien in theater-, televisie- en filmproducties. Een greep uit haar rollen maakt duidelijk dat ze een prominente actrice is: ‘Ik weet wie je bent’,  ‘ANNE+’, en de recente reeks ‘Geldwolven’.

Selectie

Film
  • Drama
  • Romantiek

Bo

Camalot

Camalot is trotse partner van de COOP!-competitie en schenkt 7.500 EUR